.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.09.2016 16:14

Коментари 0 / Видяна 1755

Македонски журналист оскверни българска паметна плоча

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски. Вчера, на Националния празник 22 септември, 59-годишният Неделковски от Скопие, оскверни по най-просташкия начин историческия за България връх Каймак-Чалан, където в епични боеве през 1916 година по време Първата световна война над 3000 български воини загиват воювайки срещу войските на Антантата, в която е имало и сърби.

Неделковски се изкачил на върха с още няколко души и с чук злостно имитирал, че разбива мраморната плоча, която през месец май тази година няколко българи военнослужещи от 68-ма бригада "Специални сили" циментираха на неутрална земя на 2 метра вдясно от граничния камък номер 120, който обозначава границата между Гърция и република Македония. На плочата в няколко реда бяха изписани думи на признателност към загиналите герои българи, повечето от които са били от Вардарска и Егейска Македония. После Миленко качил в своя профил във фейсбук снимки, как разбива с чук «бугарскиот поменик».

Днес  агенция Фокус изясни случката с оскверняването на паметния за България връх. Оказа се, че циментираната в артилерийска гилза паметна плоча не е могла по никакъв начин да се разбие с чук. Тя е била разбита часове преди 16 септември, когато сръбска делегация се е изкачила на върха, за да почете своите загинали войници, сражаващи се тогава срещу българите. Наблизо под върха македонска строителна бригада е била наета, за да ремонтира сръбския параклис „Св. Петър”. Само тя е разполагала с машини, пневматични компресори и агрегати, с които е било възможно да се изкърти циментирания паметен знак.

Така, че още до 16 септември плочата е била разбита и извадена, при по-внимателно вглеждане в снимките от «фотосесията» на Миленко това се забелязва. Така, че с неговата имитация лъсва омразата му към всичко българско, отровен от сърбоманията.

На 20 септември родолюбиви българи и гвардейци изкачиха Каймак-Чалан от гръцка територия и положиха венци и цветя в основата на граничния камък номер 120 под звуците на български военен марш. Така те почетоха 100 годишнината от героичните боеве. Те видяха и изразиха възмущението си още тогава от оскверняването на паметната плоча. На Миленко Неделковски не му е оставало нищо друго, освен да разхвърли венците и цветятя, и да разбута купчинката камъни, които нашата делегация е събрала, за да се поставят запалените свещи.

Случилото се на Каймак-Чалан показва, че 100 години след края на Първата световна война (1914-1918) всеки опит за почитане паметта на загиналите герои продължава да се посреща с антибългарска истерия и да се превръща в аргумент от предизборната кампания в разкъсваната от проблеми Бивша Югославска Република Македония, пише агенция Фокус. Това поставя с още по-голяма сила въпроса за ангажирането на българската държава в издирването и опазването на българските военни паметници и гробове от всички минали войни, съгласно Международните споразумения и аргументи.

Поведението на т.нар. македонски герой е в разрез както с международните норми и поведение така и с християнските ценности, тъй като в Библията е записано, че „който хвърля камъни върху чужди кости, сам бива затрупан от тях”.

E79 News
Тагове:

Коментари: