19 Септмври 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7738 BGN 1 GBP = 2.2022 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.08.2019 16:55

Коментари 0 / Видяна 364

Второ огнище на Африканска чума край Велинград, отменят събора на Юндола

Още по темата: Трети случай на африканска чума по свинете е установен на територията на област Благоевград Нов случай на Африканска чума по свинете във Видинско Нови мерки срещу чумата по свинете Свиневъди и БАБХ категорични: Клането на прасета ограничи чумата Над 7400 са подадените заявленията за обезщетения за умъртвените прасета Започва изплащането на обезщетенията за умъртвените прасета в областта В Безмер продължават протестите на собственици на прасета Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско До 10 септември е крайният срок, в който стопаните, отглеждащи домашни прасета в Област Благоевград, могат да ги умъртвят доброволно От днес изплащат обезщетения заради африканската чума в 21 области

 

Още едно огнище на Африканска чума по свинете е регистрирано в Пазарджишко, също като първото - в района на Велинград. Това стана ясно след днешното заседание на Епизоотичната комисия, свикано от областния управител Стефан Мирев.

 

Заразата е открита отново при загинало диво прасе, намерено на територията на Държавното ловно стопанство „Алабак“.

Изследваната проба е положителна. Издадена е заповед за обявяване на новото огнище, както и превантивни мерки.

 

Една от тях, е да бъде отменен съборът в Юндола, който всяка година по това време от десетилетия събира хиляди хора от цялата страна. Датата му за това лято бе 25 август.

 

Забранява се и достъпът до гората за гъбари, билкари, туристи, дървосекачи, пастири. Определен е срок до 5 септември, в който да бъде превозена изсечената до момента дървесина от инфектираните зони в горски стопанства „Чепино“ и „Алабак“, като това ще се върши при стриктно спазване на хигиена, за да не се разнесе заразата.

 

Експертите решиха да бъдат предложени компенсации по 300 лева и за стопаните на прасета извън 20-километровата зона около големите свинекомпекси, ако се съгласят сами да заколят домашните си свине.

 

Разбра се още, че жител на село Хаджиево се е жалвал, че не е включен в списъка с имащите право на финансовата подкрепа, макар също добросъвестно да е заклал и прибрал прасетата си в указания срок. С решение на комисията, той е вписан сред правоимащите.

 

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN