.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.10.2019 17:30

Коментари 0 / Видяна 828

Спряха продажбата на лекарства с ранитидин

Още по темата: Днес е Световен ден на зрението Есенните вируси вече атакуват Тревожното увеличаване на случаите на морбили има опустошителни последствия Сънят над 9 часа в денонощието подсказва за деменция Мийте си лицето поне два пъти дневно Кои болести тръгват от краката Храните, които помагат за добър сън Мъж се зарази с опасна болест Удря ни опасен риновирус, не си пипайте очите Световен ден за психичното здраве

 

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и притежателите на разрешения за употреба (ПРУ) на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, са блокирали наличните на българския пазар количества от тези лекарствени продукти. Това съобщиха от ИАЛ.

 

 

Блокирането се извършва като превантивна мярка по повод започналия от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин заради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини (NDMA) в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС.

 

 

Въпреки, че ЕМА изрично подчерта, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти, повечето ПРУ в ЕС и в трети страни предприемат спиране на продажбите на тези лекарствени продукти като предпазна мярка, допълниха от ИАЛ.

 

 

Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс, а NDMA е класифициран като вероятен канцероген при хора въз основа на изследвания върху животни. Той присъства в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причини вреда при поглъщане в малки количества.

 

Пациентите не следва да преустановят лечението с ранитидин, без да се консултират с лекаря си, тъй като рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация с него. На пазара има други лекарства с други активни съставки, които имат същите терапевтични показания, припомниха от ИАЛ.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: