.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.10.2019 18:14

Коментари 0 / Видяна 694

В очакване на турската офанзива: Кюрдските власти обявиха обща мобилизация

 

Ръководените от кюрдите власти в Североизточна Сирия обявиха обща мобилизация по протежение на границата с Турция, докато Анкара струпва войски в района преди предстоящо нахлуване, предаде АП.

 

Местните власти, известни като Автономна администрация на Северна и Източна Сирия, съобщиха: „Призоваваме хората от всички етноси да се изтеглят към райони близо до границата с Турция за действия на съпротива в деликатен исторически момент“.

Кюрдските власти призоваха и международната общност да бъде на висотата на отговорностите си, тъй като „нашият народ може да бъде сполетян от хуманитарна катастрофа“ в Североизточна Сирия.

 

Турция се готви за нападение срещу кюрдските бойци в Сирия, които Анкара смята за терористи, свързани с кюрдски метежи в Турция. В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно обяви, че американските войски ще се изтеглят преди турското нахлуване - промяна в политиката на САЩ, които по този начин изоставят сирийските кюрди, отдавнашни американски съюзници в борбата срещу групировката „Ислямска държава“.

 

През последните дни Белият дом прави противоречащи си декларации, предаде АФП. САЩ дадоха начало на оттегляне на американските войски от определени гранични райони, които може да бъдат мишена при турската офанзива. Същевременно обаче, заради възмущението на международната сцена и в собствения му лагер, американският президент промени изказванията си по темата, уверявайки, че не е „изоставил“ кюрдите.

 

Според турския всекидневник „Хюриет“, турският генерален щаб чака да завърши изтеглянето на американските сили, за да започне офанзивата.

 

Турция предвижда на първо време да поеме контрола върху територия по протежение на границата с дължина 120 км и дълбочина около 30 км, пише „Хюриет“.

Автор: БТА, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: