.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.11.2019 13:57

Коментари 0 / Видяна 2058

Нови огнища на Африканска чума по свинете в Югозапада

Още по темата: Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград посреща зрители в парка Само в две области у нас няма заразени с чума диви свине До края на деня започва умъртвяването на прасетата в Брестак Ново огнище на Африканска чума по свинете във Варненско Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево Студът причинява болки и шум в ушите Дата: 04.01.2020 / 21:22 Умъртвяват всички 24 000 прасета в свинекомплекса в Никола Козлево Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала Нови случаи на Африканска чума в Благоевградско Нови огнища на Африканска чума по свинете в Югозапада

Нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) са установени в две териториални поделения на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), съобщиха от там, предава БТА.

 

Едното от тях е в Кюстендилска област, където това е първи регистриран случай на заболяването при диви свине, посочват от ЮЗДП. От остреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на "Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино", две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС.

Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Четирци, а другата - край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония. При изследване на проба от отстреляно диво прасе над село Железница, в района на "ДГС - Симитли", е потвърдено наличие на вируса на АЧС.

 

Прасето не е имало видими признаци на заболяването, посочват от ЮЗДП и допълват, че животното е загробено съгласно изискванията. Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на Българската агенция по безопасност на храните и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона, се посочват в съобщението.

 

От ЮЗДП призовават жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

E79 News
Тагове:

Коментари: