.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.12.2019 14:31

Коментари 0 / Видяна 1942

Славянка Симитчийска:”Работодателят често не изплаща това, което е било договорено устно”

Още по темата: НСИ: 34.9% по-малко наети в туризма, средната заплата е най-ниската - 647 лева Родителите на осмокласници могат да кандидатстват за помощ в размер на 250 лв. Започва продължението на мярката 60/40 НСИ: С 96 000 са се увеличили безработните от COVID -19 Експерт: Курсът на лева няма да се промени в чакалнята на Еврозоната Разширяват обхвата на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40 (ВИДЕО) Ангелкова: Има раздвижване на туристи, доста българи са избрали Черноморието В България се живее най-евтино от страните в ЕС Вдигат пенсиите от 1 юли Нови правила за отпускането на безлихвен кредит за физически лица

 

Продължаваме да констатираме случаи, при които работникът се договаря с работодателя по договор на една заплата, а устно на друга.

 

Това каза Славянка Симитчийска, директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград. По думите ѝ в тези случаи обикновено се получава проблем при прекратяването на договорните отношения.

 

Симитчийска посочи, че тогава работодателят често не изплаща това, което е било договорено устно. „Напомням, че Инспекцията по труда контролира само възнаграждението, което е договорено в писмения трудов договор.

 

Често получаваме сигнали от работници, които казват, че устно са се договорили на заплати от 1 200 – 1 500 лв., а в самия договор възнаграждението е в размер на 560 лв., което е минималната работна заплата“, каза още Симитчийска.

 

Тя коментира, че друг подобен проблем е вписването в договора за работен ден от 4 часа, а реално положеният труд е в размер на 8 часа. „Тук пак се получава проблем при прекратяването на договора.

 

В тази връзка напомням, че има възможност, чрез НАП хората да проверяват своите осигуровки. Така, че нека навреме проверяват тези неща, защото инспекцията може да се намеси и да даде предписание, само когато е на лице трудово правоотношение“, допълни Симитчийска.

 

Директорът на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград отбеляза, че до началото на месец ноември общия брой на проверките, които са извършени от тях е 163.

 

„Във връзка с постъпили сигнали, са извършени 19 проверки, от които 14 са във връзка с постъпили сигнали от граждани за неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения от неизползван отпуск и други“, уточни Симитчийска.

 

Автор: Агенция Фокус, E79 News
Тагове:

Коментари: