.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.12.2019 13:04

Коментари 0 / Видяна 4260

Подлезът към „Грамада“ под въпрос. Ще спре ли кметът Томов строителството?

Още по темата: Годишен отчет за изпълнението на бюджета представиха в Благоевград Без изненади! „Временните“ директори на детски градини в Благоевград остават за постоянно Конкурсите за директори в Благоевград – приказки с ОЧАКВАН край Ще намали ли Общината „тротоарното право“ за заведенията? Общинската администрация в Благоевград възстанови работата си Радослав Тасков поиска мораториум върху застрояването на зелени площи Отстраненият от ВАС и АС Румен Томов продължава да уволнява! Напрежение в петричкото село Яворница! Ясен Попвасилев ще управлява временно община Благоевград Да управляваш на инат! Кметът на Благоевград прави фестивал, вместо да подкрепи болниците в града!

 

 

Изграждането на дългочакания от хиляди благоевградчани подлез към квартал „Грамада“ отново е под въпрос, стана ясно по време на среща с медиите на кмета Румен Томов.

 

Въпреки че са минали всички необходими процедури и има избран изпълнител на обекта, новият кметски екип е открил пропуск при оформяне на документацията и вече мисли дали сключеният договор за строителство на съоръжението да не бъде спрян. Причината е, че според екипа на Румен Томов обектът е от 1-ва категория, а не от 3-та, както било записано в тръжните документи по процедурата.

 

За да бъде категоризиран един обект като 1-ва категория, трябва да засяга национална инфраструктура. Такава инфраструктура в случая се явяват железопътните линии, които преминават през мястото, на което трябва да  бъде изграден подлезът.

 

В техническото задание на избраните изпълнители обаче е записано изрично, че по време на строително-монтажните работи не се предвижда изместване на железопътните линии, а само временното им прекъсване, за да бъде изградена нужната подземна инфраструктура.

 

За изпълнител на изграждането подлез към кв. „Грамада“ беше избрано ДЗЗД „Грамада строй“. Срокът на договора за изпълнение на строителните дейности е 360 дни, а стойността му е 2 493 151 лв. без ДДС.

 

Е-79 нюз научи, че строителите са уверили кмета Томов, че могат да изпълнят поетия ангажимент, без да се налага промяна в категорията на обекта.

 

Според кмета Томов обаче вариантите са само два – плащане на санкция заради недоглеждане при категоризиране на обекта или прекратяване на договора и обявяване на нова обществена поръчка. Прекратяването на договора с избрания изпълнител обаче неминуемо ще доведе до съдебен иск от негова страна и плащане на неустойки от страна на общината.

 

Освен тези финансови санкции, които общината ще търпи при прекратяване на договора с изпълнителя, трябва да се знае, че евентуалното спиране на обекта може да доведе и до други много по-сериозни финансови загуби. Подлезът за „Грамада“ се финансира с европейски средства, отпуснати на община Благоевград конкретно за неговото изграждане по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

 

За всички ни е ясно, че средствата по оперативни програми се отпускат при строго определени срокове и изисквания. Ако Община Благоевград не изпълните дейностите, заложени в проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград”, чрез който се финансира подлеза на „Грамада“, ще трябва да върне на оперативната програма цялата отпусната сума по проекта, която е 4 990 812.82 лв.

 

И не на последно място, не е изключено поредното отлагане на строителството на съоръжението да предизвика недоволството на хиляди жители на Благоевград, които от десетилетия преминават през ж.п. прелеза с риск за живота си.

 

Отделно от това, всеки ден от там минават хиляди автомобили, чийто трафик се накъсва и създава предпоставки за задръствания и ПТП заради честото пускане на бариерите при преминаване на влакове.

 

Дали ще започне строителството на подлез при кв. „Грамада“ сега зависи изцяло от решението на кмета Румен Томов.

 

 

Автор: Екип, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN