.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.12.2019 18:08

Коментари 0 / Видяна 7964

Извънредно заседание на ОИК Благоевград по казуса Томов

Още по темата: След 10 дни решават съдбата на Румен Томов като кмет РУМЕН ТОМОВ ОСТАВА КМЕТ ДО ПРОИЗНАСЯНЕ НА КС ВАС отхвърли жалбата на кмета Р.Томов за допълване на решението и спиране на делото му заради Конституционния съд! ОИК – Благоевград отряза мераците на адвокатката на Румен Томов Съдбата на инж. Румен Томов като кмет остава неясна Съдът гледа делото по казуса с Румен Томов АС – Благоевград решава днес съдбата на кмета Томов Румен Томов се върна в кметския кабинет Циркът продължава! Румен Томов саботира собственото си обжалване Сагата продължава: АС – Благоевград заседава по жалбата на Томов

 

Днес се проведе  извънредно заседание на Общинска избирателна комисия Благоевград. Свикването му бе наложено заради внесения вчера сигнал от бившия кмет Атанас Камбитов за прекратяване на правомощията на новоизбрания кмет Румен Томов, заради нарушение на ЗМСМА.

 

Както Е 79 нюз  информира, нарушението е свързано с участието на Томов в търговско дружество  повече от месец след встъпването му в длъжност. Юристи, специалисти в областта на търговското право, са категорични, че закононарушението от страна на новия кмет на Благоевград е налице. Факт е, че адвокат Анастасия Гебова е извършила прехвърляне на търговското предприятие на ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ“ на сина на кмета Мартин Томов. Прехвърленото предприятие обаче е с ново име и с нов ЕИК, а ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ“ не е заличено от Търговския регистър и то реално продължава да съществува. Т.е. ако Румен Томов пожелае, може отново да започне да осъществява търговска дейност, тъй като реално предприятието му продължава да съществува.

 

Освен това, новоизбраният кмет е длъжен да уведоми в едномесечен срок от обявяване на изборния резултат Общинската избирателна комисия, че е прекратил участието си в търговски дружества. По информация от председателят на ОИК Мартин Бусаров към вчерашна дата такова уведомление не е получено, което също  е основание за прекратяване на кметския мандат.

 

На днешното си заседание 13-членният състав на ОИК беше запознат със съдържанието на постъпилия вчера сигнал. 

 

Председателят М. Бусаров заяви преди заседанието, че преди гласуването по същество ще протече процедура по събиране на доказателства. Това предполага изпращане на официални писма, получаване на отговори и документи. Ще бъде изпратено официално писмо до кмета Томов,който след получаването му има тридневен срок за отговор. Едва след него може да се проведе и заседание на ОИК по същество, на което да се проведе и гласуване за прекратяване или не на кметския мандат.

Сведения ще бъдат изискани  и от Търговския регистър, които също имат указания да отговорят в рамките на три работни дни. От там трябва да бъде предоставено удостоверение дали разглежданото обстоятелство съществува, или иначе казано, дали към дата 4-ти декември са предприети действия чрез подаване на заявление  фирмата  да бъде  заличена от Търговския регистър. Адвокат  Бусаров поясни, че според търговското законодателство, т.к. в случая се касае за едноличен търговец, не е достатъчно да се направи прехвърляне, а задължително трябва да има заличаване от регистъра.

 

По думите на адв. Бусаров, заседанието по същество ще се състои най-вероятно до края на идната седмица.

Припомняме, че от 13 членове на ОИК четирима са от ГЕРБ, 4-ма от БСП,  2-ма от Обединени патриоти, 1 от „Воля”, 1 от „Демократична България” и 1 от ДПС.Кворумът, който трябва да се събере, за да бъде легитимно заседанието е повече от половината или в случая  7 човека. От присъстващите на заседанието за решение е нужно  квалифицирано мнозинство  от  2/3 от състава на ОИК, като в случай на пълен състав  това са 9 гласа.

 

Решението на ОИК , в случай, че е за прекратяване на кметския мандат влиза в сила незабавно, но и  подлежи на обжалване пред  Административен съд. Това ще наложи  Общински съвет Благоевград  да проведе спешен избор на временно изпълняващ длъжността кмет на общината между някой от сега действащите заместник-кметове.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN