.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
18.12.2019 15:37

Коментари 0 / Видяна 3766

Антонина Шопска, голмайстор на ФК „Спортика”: „ В отбора сме един екип и си помагаме много”

Още по темата: Николай Томанов дарява златния си медал, за да помогне на Жоро Обадете му се да почерпи! Изпълнителят на македонски песни Иван Гоцев празнува рожден ден днес! Звездни прилики в Благоевград! Съветникът от ПП ГЕРБ Евгени Бибов лика - прилика с премиера Борисов, екс съветничката Злата Ризова... Антонина Шопска, голмайстор на ФК „Спортика”: „ В отбора сме един екип и си помагаме много” Симеон Йорданов за Червения кръст, доброволчеството и защо Благоевград е чудесно място за живеене Симеон Йорданов за Червения кръст, доброволчеството и защо Благоевград е чудесно място за живеене Александрина Пандурска „ Бих искала хората да се гордеят с Благоевград ”

 

Продължаваме  нашата рубрика „Благоевградчани”, в която ви запознаваме с наши съграждани, достигнали постижения в различни области, допринасящи за развитието и популярността на града ни или просто избрали да нарекат Благоевград свой дом.

 

 Днес ще ви представим едно младо момиче, което още преди да завърши училище постига големи успехи на футболния терен. Антонина Шопска е състезателна ФК ”Спортика” с които има завоювани второ място на държавното първенство за жени, финал за Купата на България, а вчера момичетата на Радослав Креснички бяха обявени и за Oтбор на годината на Благоевград. Антонина има и няколко участия в международни срещи с  младежкия национален отбор, както и с представителния отбор на България по футбол. Този сезон Антонина е и голмайстор на отбора на „Спортика” с над 10 точни попадения.

 

 

Казвам се Антонина, на 18 години съм, от Благоевград. Уча в НХГ „Св.Св Кирил и Методий” в паралелка с немски език и се занимавам с футбол.

От кога тренираш футбол?

Сериозно тренирам от 3 години, от тогава съм в отбора на „Спортика”. Преди  това тренирах 7 години лека атлетика. Но играех редовно пред блока и на площадката с момчетата футбол и така постепенно се запалих. Баща ми е играл футбол непрофесионално, а майка ми се е занимавала с баскетбол на клубно ниво.”

Като голмайстор на отбора чувстваш ли напрежение от очакванията да вкарваш във всяка среща?

Преди всеки мач е нормално, всеки иска победа, по време на мача изобщо не мисля за нищо друго освен за играта. С момичетата се разбираме много добре, всеки знае силните и слабите страни на другите.

Има ли някакво съперничество по между ви, каквото се наблюдава в мъжките отбори?

При нас го няма това, всеки подкрепя другия и гледаме да си помагаме, не непременно аз да искам да отбележа и да не подавам на съотборничка, която е в по-добра позиция. Това го няма. Ние сме отбор и това се дължи до голяма степен и на треньора.

Разкажи ни за националния отбор- колко пъти са те викали, в какви мачове си участвала?

Участвала съм няколко пъти в отборите до 16, до 17 и до 19 години. Бях поканена и в отбора на жените миналата година в Унгария  в приятелски мач.( б.а. тогава Антонина е едва на 17 години, тя е най-младата в представителния отбор) . От щабовете гледат мачовете и, ако те харесат те викат. Там и притесненията са по-големи, но се учиш от по-големите.

Играх среща от елитен кръг за Европейско първенство тази година с отбора до 19 години. След първата фаза в групите се класирахме трети и като най-добър трети отбор отидохме да играем в Холандия, но с по-добри отбори не успяхме да продължим напред.

Предполагам  на терена, по време на игра, контузиите при вас са по-редки?

Не е така, има някои момичета , които се стремят да ритат теб, не топката. Спортната злоба си я има и при нас. Другия проблем са съдиите. На финала на купа България срещу НСА съдиите ни ощетиха много.

В училище как приемат това, че си ангажирана с тренировки, отсъстваш заради мачове?

Много добре, нямам никакъв проблем с учителите.

А момчетата как реагират на това, че се занимаваш с футбол?

В началото и съучениците ми и от квартала,  като разберат, не го приемат : момиче и футбол- не! Но като започнем да играем, виждат , че мога да играя и ме приемат по-сериозно, като равна.

Тази догодина завършваш училище, къде мислиш да продължиш образованието си?

В София в Спортна академия, насочила съм се към треньорски и учителски профил. Бих искала да стана треньор.

А не мислиш ли да продължиш да се занимаваш с футбол ?

Да, искам да продължа с футбола, но ще трябва да бъде в чужбина, тук в България няма толкова развитие.

Проявявали ли са интерес от чужбина към теб?

Да, даже миналата седмица ми писаха, отбор от Италия, от Македония ме искаха, но в трета дивизия в Италия и да отида, само ще съм далеч от дома. Ако получа предложение от Англия или Холандия, дори от по-долна дивизия, бих отишла да се пробвам. В Щатите е много добре, там има и стипендии, мислила съм и за там- да уча и да играя

Да там, наистина възможностите са много добри, все пак са най-добрия отбор по футбол в последните години –световни и олимпийски шампиони. Искрено ти пожелаваме да успееш да реализираш тази мечта. А как виждаш като възможност за реализация и бъдеще Благоевград, би ли се върнала тук по една или друга причина?

В Благоевград няма много възможност за  развитие в моята област , евентуално в София, все пак е по-голям град.

А като място за живот, как виждаш града ни, все пак си пътувала доста за твоята възраст?

Нашето си е най-хубаво!

 Kакво би искала да промениш, ако имаше възможност?

Повече спортни зали за трениране, плувни басейни, развитие на спорта като цяло, много е важно децата да има къде да т Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Личен архив

Тагове:

Коментари: