.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.01.2020 13:13

Коментари 3 / Видяна 3324

Гласят Лина Ангелова за директор на операта в Благоевград?

 

Бившият директор на Камерна опера Благоевград  Лина Ангелова е гласена да заеме овакантената длъжност, научи Е 79 нюз.  Тя, заедно с бившия художник на операта Манол Стоянов всеки ден атакуват новата общинска власт, провеждат срещи, надявайки се на политическа подкрепа за да могат отново да участват в управлението на Камерна опера. Вчера, само половин час след проведената среща между Бойко Цветанов и зам. кмета Павлова, Лина Ангелова отново е била в общината. Източници, близки до Ангелова твърдят, че откакто не е директор, тя е обсебена от мисълта да се върне на позицията си и използва всички средства да го постигне. От момента, в който бе освободена от длъжността директор на операта  през 2014 г., Ангелова  не спира да сипе жлъч срещу всеки нов ръководител на институцията. Пише доноси срещу служителите, своите бивши колеги, "наблюдава" и "определя " коя политика е правилна или не. 

 

Публикуваме един от многото имейли, изпращани до различни институции и културни дейци, в който Ангелова обвинява действащия директор Цветанов, без никакви конкретни факти и доказателства. Интересното в случая е, че към средата на декември 2019, когато е изпратен имейлът, Лина Ангелова дори не е работела в операта.

 

 

 

Видно е  как авторитетът и безспорните качества на Цветанов, както и фактът,  че е световно признат певец и артист се принизяват  от  бивша директорка, музикантка ударни инструменти, която от години поддържа семеен бизнес с продажба на сладолед на центъра на Благоевград.

 

Общинското ръководство вчера удобно  премълча факта, че Бойко Цветанов, в качеството си на директор е подал докладна до новата зам.-кмет Василиса Павлова, в която подробно описва състоянието на Камерна опера към момента и проблемите, които трябва да се решават. Но до днес не е получил официален отговор.

 

Без движение е оставена и докладна за назначаване на Максим Ешкенази като диригент на операта. Един световно известен диригент, който Софийска филхармония иска да привлече отдавна, се е съгласил да стане диригент в Камерна опера Благоевград. При вчерашния разговор с г-жа Павлова, тя е отговорила, че към момента назначението му е стопирано, защото се предвижда друго развитие на операта. Щом и световно признат диригент не ни е нужен, очакваме с интерес кой ще бъде назначен.

 

Оказва, че Бойко Цветанов не е бездействал, независимо, че не стои всеки ден на бюрото си в операта. Но за съжаление всичките му проекти за фестивали и майсторки оперни класове няма да се осъществят.

 

Е 79 нюз научи, че оркестърът на операта  е приел новината за отстраняването на Бойко Цветанов с възмущение, защото според тях Камерна опера е институция,в която се твори изкуство, а не се разчистват политически сметки. В лицето на Цветанов  музикантите са виждали  шанс операта да тръгне напред, да се правят интересни проекти, които да радват благоевградската общественост. Всички са категорични, че ръководителят на Камерна опера  трябва да бъде авторитет, добър мениджър и човек,който има хъс и желание за работа,въпреки окаяното състояние на сградата и множеството други проблеми.

 

„Крайно време е да се назначава директор с конкурс и за 4 години, не на срочен договор от 6 месеца, да му се даде възможност да представи концепция и след това да я изпълнява, без да е зависим от смяна на власт и партийни пристрастия.”

„Искаме да работим с професионалисти, не с политически назначения. Ние сме музиканти и правим изкуство, и не ни интересува от коя политическа сила е директорът ни, а да си върши работата.” – това са част от изказванията на работещите в операта, във връзка със скандалното освобождаване.

 

Междувременно стана ясно, че Бойко Цветанов, който в момента е с влошено здравословно състояние, запазвайки достойнство е подал оставка, възмутен от отношението на новата общинска управа към него и към институцията на Камерна опера Благоевград.

 

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN