.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.01.2020 18:09

Коментари 0 / Видяна 586

Медведев хвърли оставката на руския кабинет

 

След като години наред бяха тандем на върха на Русия - единият президент, а другият - премиер, Дмитрий Медведев и Владимир Путин разбъркаха тестето.

 

Медведев хвърли оставката на руското правителство веднага след изявлението на Путин пред Федералното събрание, където той поиска конституционни промени. Руският президент пък не го пусна да си тръгне съвсем и създаде специално за него нов държавен пост - заместник-председател на Съвета по сигурността.

 

 

Председател на съвета пък е самият президент, така че Путин и Медведев ще продължат да бъдат тандем.

 

"Дмитрий Анатолиевич винаги се е занимавал с въпросите от гледна точка на повишаване на нашите отбранителни способности и сигурност. Считам за възможно и го моля за това - да се заеме в бъдеще с тези теми", заяви Путин, цитиран от ТАСС. Държавният глава благодари за работата на правителството и поръча на кабинета да изпълнява своите ангажименти до назначаването на новите министри и премиер .

 

Путин напомни, че Медведев беше за един мандат президент на Руската федерация, а в течение на 8 години оглавяваше руското правителство.

 

 

Президентът на Русия пресметна, че това навярно е най-дългият период в новата история на държавата, когато този пост се е заемал от един човек.

 

В своето изявление пред Федералното събрание, предшествало оставката на Медведев и министрите, Путин предложи Държавната дума не само да съгласува, но и да утвърждава кандидатурата на премиера, пояснява РИА "Новости". Според руския президент това ще направи по-ефективно взаимодействието между представителната и изпълнителната власт.

 

 

"Владимир Владимирович изтъкна цяла редица от фундаментални промени в Конституцията - съществени промени, които засягат не само Конституцията, но и като цяло баланса на властите - изпълнителна, законодателна и съдебна. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство, сме длъжни да предоставим на президента правото да вземе всички необходими за това решения", мотивира се за решението си Медведев, цитиран от РИА "Новости".

 

"При това условие аз смятам, че е правилно, в съответствие с Конституцията, действащото правителство да подаде оставка", отбеляза Медведев на среща с Путин след обявеното намерение на държавния глава за конституционни промени.

 

 

Съветът по сигурност на Руската федерация, където Путин покани Медведев, се явява конституционен орган, който изготвя решенията на държавния глава по стратегическите въпроси за развитието на страната, по обезпечаването на жизненоважните интереси на гражданите, обществото и държавата от вътрешни и външни заплахи. Това е орган, който преди всичко отговаря за единната държавна политика в областта на националната сигурност.

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN