.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.01.2020 09:23

Коментари 1 / Видяна 2482

Бусаров: Ще спазим закона и ще прекратим мандата на кмета Томов

Още по темата: Внасят утре във ВАС касационната жалба по казуса „Румен Томов” БСП застават твърдо зад Румен Томов Румен Томов обжалва отстраняването си. Кандидатира се отново за кмет Бусаров: Ще спазим закона и ще прекратим мандата на кмета Томов Съдът с указание за прекратяване правомощията на Румен Томов Съдът даде ход на делото по казуса Томов Започна заседанието по казуса “Томов” Задават ли се нови избори в Благоевград? Премиерът Борисов обжалва решението на ОИК по казуса „Томов“ Първо в Е 79 – две от партиите, подкрепили на изборите кмета Томов, внасят жалби в АС Благоевград ГЕРБ внася жалба до Административен съд срещу решението на ОИК Благоевград за запазване на длъжност на кмета Румен Томов

 

Административният съд в града излезе със становище, че правомощията на Румен Томов трябва да бъдат прекратени, тъй като той не е прекратил търговската си дейност като едноличен търговец в срок.

 

Това е нарушение на Закона за местното самоуправление, което налага предсрочно прекратяване на мандата на новоизбрания градоначалник.

 

Сигналът бе подаден от бившия кмет на града Атанас Камбитов. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

 Ако и там решението бъде потвърдено, членовете на ОИК ще трябва да се съобразят, да прегласуват и да отстранят кмета, а след това да се насрочат нови избори.

 

 "Мисля, че ще спазим стриктно Закона и при влизане на съдебното решение в сила ще прекратим предсрочно пълномощията на инж. Румен Томов".

 

Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Благоевград във връзка с излязлото по-рано днес решение на Административен съд – Благоевград, който със свой съдебен акт е отменил като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. на комисията.

 

Той припомни, че решението на Общинската избирателна комисия – Благоевград представляваше отказ – същата да прекрати предсрочно пълномощията на инж. Румен Томов като обявен за избран за кмет на Община Благоевград заради нарушение на едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

 

 „Какво следва оттук нататък? – ще изчакаме да влезе в сила този съдебен акт, тъй като е даден срок за обжалване. Ако прецени, заинтересованата страна може да обжалва това решение на Административен съд – Благоевград пред Върховния административен съд.

 

Там отново сроковете за вземане на решение и провеждането на заседание са доста кратки, тъй като са съобразно Изборния кодекс. Едва след като решението на Административен съд – Благоевград влезе в сила, Общинска избирателна комисия – Благоевград ще се събере на заседание, на което трябва да произнесем решение за предсрочно прекратяване пълномощията на инж. Румен Томов“, каза още адв. Мартин Бусаров.

 

Той подчерта, че ще изчакат да влезе в сила съдебния акт, след което Общинска избирателна комисия – Благоевград следва да бъде изпълнител на мотивите на съда, тъй като те са задължителни и не подлежат на тълкуване или преосмисляне. Адвокат Мартин Бусаров коментира, че все пак не може да прогнозира как колегите му от Общинска избирателна комисия – Благоевград ще гласуват, ако се стигне до там.

 

 „Но се надявам, че като орган ще спазим решението на съда, защото знаете, че решенията на съдилищата, които са влезли в сила са задължителни за изпълнение. Не искам да се ангажирам с прогноза. Уважавам всеки от моите колеги, които имат право на мнение. Мисля, че ще спазим стриктно Закона и при влизане на съдебното решение в сила ще прекратим предсрочно пълномощията на инж. Румен Томов“, уточни адв. Бусаров.

 

Председателят на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе категоричен, че в момента текат срокове за обжалване, тоест решението не е влязло в сила.

 

„Така, че сега сме в началото на процедурата, докато се стигне до ново заседание на Общинската избирателна комисия“, допълни адв. Бусаров.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

Пабло Кареньо Буста от Испания, 23.01.2020 14:56

Дори и да се стигне до отнемане правомощията на кмета Томов, какво от това? После нови избори, нови разходи и отново на сцената ще бъде №1 РУМЕН ТОМОВ !!!!!

1