.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.02.2020 10:07

Коментари 0 / Видяна 686

Втори двоен „цар“ короноваха в Коларово на Трифон Зарезан

Още по темата: Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика” Засилени мерки в ромските квартали на Петрич Пожар пламна в пловдивска болница Петрич се преклони пред Апостола на свободата OLAF започна разпити в Петрич на тема строеж или реконструкция е новият музей за 1,5 млн. лв.

 

Виртуозният тамбурджия на ансамбъл „Подгорие“ и на творческите му наследници от мъжката фолклорна група „Комитска песен“ и женската „Коларките“ към местното читалище „Яне Сандански“, Георги Коколичев спечели приза „Цар на виното“. Това се случи в село Коларово на празника Трифон Зарезан. Неговото 23 издание събра край лицензираната ракиджийница „Сиромашка радост“ мало и голямо от селото и останалите села на Подгорието, общинския център град Петрич и гости от София, Копривщица, Видин и Велико Търново.

 

„Пак си имаме двоен цар“ – възкликна председателят на Организационния комитет Андон Велчев. Той припомни факта, че през 2018 година Георги Коколичев триумфира и като „Цар на ракията“, а през 2017 Борис Анзов едновременно спечели и двете корони.

 

С двойно препечена гроздовица, известният коларовски майстор строител Стоил Ръжданов грабна короната „Цар на ракията“.

„Царете“ и техните „царедворци“ – подгласници бяха удостоени с почетни грамоти и бяха наградени с практични лозарски комплекти.

 

Всеки от двамата „царе“ беше увенчан и с корона от лозови пръчки, царски жезъл и скиптър от кратуна, майсторски изработени от историка с ярък фолклорен профил Димитър Тренчев.

Той и секретарят на местното читалище „Яне Сандански“ Евгени Гоцков бяха водещи на празника, а и пресъздадоха прадядовския обичай по зарязването на лозето.

 

Преди това енорийският свещеник на село Коларово протойерей Павел Милушев отслужи водосвет и благослови със здраве и плодородие коларовските стопани.

Известната зурнаджийска група „Подгорски ритми“ на музикалния маестро Мичо от село Яворница даде тон и ритъм на празника, който беше подплатен от организаторите и с безплатна скара, вино и ракия.

„Но не виното и ракията, нито пък скарата, а силата на традицията ни събират тука толкова години“, обобщено резюмира разковничето на притегателната сила на празника Николина Великова от Организационния комитет на XXIII празник Трифон Зарезан в село Коларово. 

E79 News
Тагове:

Коментари: