.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.02.2020 12:48

Коментари 0 / Видяна 454

"А ти, прегледа ли се?" – отбелязваме Световния ден за борба с рака

Още по темата: Хотели в Разложко затварят врати до края на седмицата заради отменени резервации Шарка опразни детските градини в Разлог Разлог и Банско днес почитат паметта на Васил Левски Работилница за мартеници се открива в музея в Разлог МБАЛ – Разлог получи голямо дарение Англичани направиха дарение за детска градина "Снежанка" - с. Баня Община Разлог проведе конференция относно стартиране на проект „Повишаване на енергийна ефективност на административни сгради на РУ - гр. Разлог и РСПБЗН - гр. Разлог " "А ти, прегледа ли се?" – отбелязваме Световния ден за борба с рака Хотелиери и представители на туристическия бранш в с. Баня се срещнаха с кмета на селото Теснолинейката Добринище-Септември влезе в Топ 10 на „Гардиън” за най-добри пътувания с влак в Европа

 

По повод днешния Световен ден за борба с рака, завеждащата АГО и Родилно отделение в МБАЛ – Разлог, д-р Радка Божикова, апелира към стриктна превенция – личните лекари ежегодно да приканват своите пациентки, които да бъдат извиквани на профилактичен преглед за мамография, ехо мамография, холестерол, триглицериди и др.

 

Според нея, щом една жена започне да води полов живот, трябва да бъде насочвана поне 2 пъти годишно да посещава гинеколог. 

Болницата в Разлог разполага с една от най-модерните ехографски апаратури в Югозападна България. Има скенер, мамограф и сонда за диагностициране.

 

Диагностицираният в ранен стадий рак на гърдата е напълно лечим в голям процент от случаите. Препоръчително е жени на възраст 40-50 години да правят по 1 графия на две години, а след 50-годишна възраст ежегодно. Жените на възраст между 20 и 40 години могат да правят прегледи в ехографския кабинет на отделението по образна диагностика в МБАЛ – Разлог.

 

При случаите на жени под 40-годишна възраст с фамилна обремененост, е необходимо да се извършва профилактична мамография.

 

Повече от 50 000 лв. са вложени в здравното заведение в Разлог за ранно диагностициране и лечение, но за съжаление, поради различни субективни и обективни причини, жените в активна възраст в района, пропускат този изключително важен момент за здравето си – навременни прегледи, които да помагат на ранната диагностика.

 

"Ранната диагностика на заболяванията на млечната жлеза и в частност на рака на гърдата е от изключителна важност предвид голямата социална значимост на заболяването. Мамографията в рентгеновото отделение в болницата в Разлог позволява откриването на туморни образувания с малки размери", напомнят още медици и днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с рака, задават въпроса : "А ти, прегледа ли се?" и апелират това, да бъде направено навреме.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари: