.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.02.2020 12:28

Коментари 0 / Видяна 934

Институции не могат да накарат собственика да изчисти отпадъците при АМ "Струма"

Още по темата: 2/3 от тунел „Железница“ на АМ "Струма" вече са прокопани Израелски туристи пристигат през зимния сезон в Банско Отмениха глоба на фирмата, чиито отпадъци горяха под АМ “Струма” Проектират шумозащитни стени на АМ Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест в София Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на „Струма“ Прокуратурата протестира освобождаването на собственика на депото под АМ "Струма" Подробности за инцидента при който пострада работник в тунел „Железница“ Свличане на скална маса затрупа работник в новостроящия се тунел Железница на АМ „Струма” Извънредна проверка на боклука под АМ „Струма”

Половин година след пожара под АМ "Струма" край Дупница, оказа се, че мястото и към момента е опасно, защото тонове отпадъци са струпани в непосредствена близост до съоръжението. Екоинспектори вчера бяха на място, за да връчат на собственика заповед за принудително спиране на работа. Той обаче не беше открит.

 

Поредният опит на институциите да принудят собственика на фирма "Феникс Ресурс" Кольо Илиев, който стопанисва всички отпадъци в района на магистралата, остана неуспешен.

 

Инспектори от РИОСВ-Перник и полицаи пристигнаха вчера преди обяд на мястото. Те влязоха в административната сграда и останаха там няколко часа. Тяхната задача беше да връчат на собственика заповед за принудително спиране на дейността на фирмата, докато не бъде изчистен изцяло теренът.

 

Кольо Илиев не беше намерен, не беше намерен и заместник или упълномощен човек, който да приеме заповедта.

 

    Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница: От 2012 година общината е прекратила договорите с фирма "Феникс Ресурс" и от тогава сме завели дело и искаме да ни бъдат разчистени и предадени по надлежния ред. Ние сме давали много предписания през годините. Ние сме в общината от 2011. Не мога точния брой да ви кажа, но сигурно са десетки предписания и сме писали и до РИОСВ – ПЕРНИК и до АПИ сме сигнализирали. Още преди пожара написахме писмо до АПИ, че може да се случи това нещо. Ако общината тръгне да чисти това нещо, общината моментално става крадец. Това е суровина, това не е боклук.

 

    Соня Йорданова, експерт към РИОСВ-Перник: Винаги има опасност. Тези отпадъци са тук от лятото. Те не са се мърдали. Наложена му е принудителна административна мярка да ги почисти, тя не е изпълнена и затова му е наложен акт за неизпълнеине на този принудителна административна мярка. Целта е да се спре да получава отпадъци, да спре да ги третира, докато не се почистят всички замърсени терени извън разрешеното. Тези блистери тук са на неразрешена площадка. Разрешената площадка, която има право да ползва, е на "Разметаница".

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: БНТ
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN