.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.02.2020 10:22

Коментари 0 / Видяна 316

„Виното и жените в античния свят“ в Археологическия музей в Сандански

Още по темата: ОбС - Сандански свикват извънредно заседание С гласово съобщение в Сандански апелират за спазване на противоепидемични мерки Волтова дъга прати млад мъж от Сандански в болница Кметът на Сандански забрани влизането и ползването на детските и спортни площадки в Общината И учениците в Струмяни с вечерен час Община Сандански удължава сроковете за записване на деца в детските градини и ясли Община Сандански започна засилена дезинфекция по населените места Общински оперативен щаб с указания към работодателите в Община Сандански Без синя зона в Сандански до 29 март Втори ден полицията в Сандански издирва 17-г. Христо Христов

 

На 14 февруари в Археологическия музей в град Сандански ще бъде открита изложбата „Виното и жените в античния свят“. Тя е посветена на месеца на виното и на Деня на българския археолог, 14 февруари, който се отбелязва от 60 години. Това каза за Радио Благоевград доктор Светла Петрова, куратор на изложбата.

 

„Самата изложба е композирана в две направления. Едната част е посветена на бог Дионис, на винопроизводството, търговията с вино, съдове за вино, култът към Дионис в гръцката и римската епоха и най-вече по нашите земи в древна Тракия. Втората част на изложбата е посветена на жената и празника на виното. Знаем, че част от свитата на Дионис са т.н менади в гръцката епоха и вакханките в римската епоха. От територията на Тракия имаме изображения на вакханки и на Дионисиев пир. Тази втора част на изложбата показва участието на жената в тези Дионисиеви празненства. Подготовката на жената за празненството, как трябва да се погрижи за своята красота, за дрехата, за виното.“

 

Изложбата има и текстова част, която обяснява как всъщност се правят Бакхическите тържества и как вървят вакханалиите, които са предшествани от мистерии. Според д-р Петрова, интересно е да се отбележи, че в гръцката и римската митология Дионис е бог на виното, на гроздобера, на веселието, но не и бог на прорицанието. Докато в Тракия той е едно божество на прорицанието. Най-известното пантракийско светилище е било посветено на бог Дионис и там са се правили прорицания. Именно в това прорицалище, посветено на Дионис, Александър Македонски и бащата на Октавиан Август получават прорицание, че Александър Македонски ще стане цар на света и Октавиан Август също. Дори древни автори съобщават, че когато Галий Октавиан, бащата на Октавиан Август, получава това предсказание, огънят е лумнал така силно след изливането на виното, че самият той се е издигнал високо в небесата.

 

Редки и непубликувани артефакти от фонда на музея ще разкажат за забравени от древността ритуали. Организаторите от Археологическия музей се надяват, че изложбата ще бъде интересна за жителите и гостите на Сандански. 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN