.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.02.2020 17:47

Коментари 0 / Видяна 336

Не отчитат двоен стандарт на храните у нас

Още по темата: Горанов: Лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек Парното поевтинява с между 8-25% Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите Караниколов: Състоянието на българската икономика ще става все по-лошо МОН има готовност да изпълни всички спешни мерки на кабинета Отпускат над 50 млн. за Великденски добавки към най-ниските пенсии Отпускат още средства за преброяването догодина 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през миналата година При отказ от организирано пътуване в чужбина средствата се възстановяват „Булгартрансгаз“: Не сме уведомявани за подизпълнител на „Турски поток“

 

Резултатите са от проучване на Комисията за защита на потребителите, при които бяха сравнени храни в 5 държави - Гърция, Португалия, Унгария, Испания и Германия не установи двоен стандарт при храните. Все пак от 11 изследвани храни, при два от продуктите има разлики, а при 4 са несъществени. Известно френско масло, което се продава у нас с 200% по-високо съдържание на въглехидрати. Разлики има и при консервите с грах и царевица, отново на френски производител.

200% процента повече въглехидрати в маслото всъщност означава с около грам повече въглехидрати. Т.е това е от несъществените разлики.

 

След изследването се установи, че не можем да говорим за двойни стандарти при храните, които се продават в България и тези които се продават в Западна Европа. Бяха избрани продукти на една и съща марка, които се продават в целия ЕС.

Става въпрос за група макаронени изделия, шоколадови, консерви, зехтин и спиртни напитки. Анализът категорично установява, че няма двоен стандарт и всички храни са еднакво качествени.

 

Все пак от 11 изследвани, при 2 от продуктите има разлики, а при 4 са несъществени.

 

Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите: Най-големите проблеми, говорим наистина за съществени разлики, и в едната, и в другата посока, нека пак да уточним, и при българските и при чуждестранните, в консервите грах и царевица, които са напълно идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани 8 показателя, в 7 от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики, но те не са по-лош продукт в България, по-добър в Западна Европа. Просто такива различия обективно има в компонентите. Категорично беше отговорено ясно на въпроса - по-лоша храна ли ядем в България - не, не ядем по-лоша храна, не пием по-лоши напитки.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN