.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.02.2020 18:02

Коментари 0 / Видяна 424

2517 лева месечно са нужни на семейство за нормален живот

Още по темата: Горанов: Лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек Парното поевтинява с между 8-25% Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите Караниколов: Състоянието на българската икономика ще става все по-лошо МОН има готовност да изпълни всички спешни мерки на кабинета Отпускат над 50 млн. за Великденски добавки към най-ниските пенсии Отпускат още средства за преброяването догодина 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през миналата година При отказ от организирано пътуване в чужбина средствата се възстановяват „Булгартрансгаз“: Не сме уведомявани за подизпълнител на „Турски поток“

Изчислението е на база нуждите на едно четиричленно семейство в България

 

За нормален живот на четиричленно домакинство (2 възрастни и 2 деца) са необходими 2517 лв. месечно, сочат данните за последното тримесечие на 2019 г. на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, представени на пресконференция от лидера на КНСБ Пламен Димитров и от експерта Виолета Иванова.

 

Това са парите нужни за покриване на разходи за храна, поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка.

 

Издръжката на човек от 4-членно домакинство е 629,33 лева. За осигуряване на средствата, необходими за издръжка нетният размер на работната заплата трябва да бъде не по-нисък от 1259 лева за всеки от двамата възрастни, а данните за третото тримесечие на 2019 г. на НСИ сочат, че нетният размер на СРЗ 969 лв. е по-нисък с 23 процента от необходимата заплата за издръжка.

 

Издръжката на живота за София за 4-членно домакинство е 3312 лева, а на човек 812 лева.

 

68 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка, а през същия период на 2018 г. са били около 69, 8 процента; през 2017 г. - 72,2 на сто.

 

Тенденцията е към намаление, но все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота, коментира Пламен Димитров. Той посочи, че има нарастване на групата на бедните, близо 25 процента са под прага на бедност, като за миналата година 1,8 млн. българи продължават да получават на човек от домакинството под прага на бедността. От тях голяма част са пенсионери - близо 1,3 млн. души.

 

Продължава да има сериозни подоходни неравенства в регионален план. БВП на София-столица представлява 40,4 процента от БВП за страната, като от пет области в страната (София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив) се формира около 2/3 от БВП на България.

 

Най-силно е изоставането на средната работна заплата в област Видин, с повече от 35 на сто за средната за страната.

 

Причините за нарастването на издръжката на живота за една година с 4,4 процента е най-вече в нарастването на цените на хранителните стоки и предимно месото, заради африканската чума по свинете. Цената на месото и месните продукти се е увеличила с 15,6 на сто.

 

Нарастват и цените в заведенията за обществено хранене, които достигат годишен ръст до 7,1 процента, след като за същия период на миналата година е отчетен ръст от 4,8 на сто.

С просрочени задължения за сметки за комунални услуги са около 30 процента от домакинствата. В годините този процент стои един и същ, през 2010 г. те са били 31 процента, а през 2018 г. са 30 на сто.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: