.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.02.2020 11:53

Коментари 0 / Видяна 312

Протести в Гърция заради новите центрове за бежанци

Още по темата: Откриха 43 мигранти в камион в Северна Македония Хванаха петима иракски имигранти, укрити в тайник на ГКПП „Лесово“ 875 000 души достигна броят на бежанците в резултат на офанзивата на сирийското правителство Протести в Гърция заради новите центрове за бежанци Турция предупреждава Европа за нова бежанска вълна Границата между България и Турция - нов предпочитан маршрут за нелегални мигранти Хиляда мигранти са върнати в Либия за последните две седмици Заловиха мигранти в хладилен камион с ябълки в Сърбия 250 000 сирийци идват към Турция Български шофьор на камион е задържан в Гърция да превозва мигранти

Гръцки административни служители и жители на петте гръцки острова в Егейско море, на чиято територия са настанени бежанци и мигранти организираха протест в Атина срещу плановете за изграждане на нови лагери.

 

Десетки демонстранти от беломорските острови Лесбос, Хиос, Самос Лерос и Кос се събраха пред министерството на вътрешните работи, носейки плакати срещу проектите за нови бежански лагери.

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, обяви, че настоящите лагери, които са препълнени, трябва да бъдат затворени тази година. Планира се те да бъдат заменени с нови, по-малки съоръжения, които трябва да заработят до средата на 2020 г.

Властите и жителите на петте егейски острова яростно се противопоставиха на правителствената инициатива. Те поискаха незабавно репатриране на повечето от лицата, търсещи убежище, и обвиняват ЕС в това, че ги е изоставило.

Някои плакати призоваха да бъдат изгонени "нелегалните мигранти", а границите на страната да бъдат затворени.

 

Демонстрантите прогониха бивши депутати и висши дейци на неонацистката партия "Златна зора", след като последните направиха опит да се присъединят към протеста, съобщи журналист на АФП. "Ако приемем (нов) лагер за 7000 души, неофициално той може да побере до 20-25 000 души", заяви Георгиос Станцос, кмет на източен Самос.

 

Проявите на насилие са чести в пренаселените лагери, а миналата седмица седем души на Лесбос бяха арестувани по подозрение, че са сформирали доброволна група за нападение на мигранти.

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари: