.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.02.2020 16:57

Коментари 0 / Видяна 540

27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината

Още по темата: Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията Масови оставки на медиците от Втора градска болница Ибупрофен може да влоши състоянието на болните от коронавирус, препоръчват парацетамол 15 март – Ден на здравния инспектор България разполага с 53 173 болнични легла

Нови шест случая на заразени с морбили в Пернишко само за седмица. Болните са от Перник, Радомир, Брезник, Трън и Дивотино.

27 са потвърдените случаи на заразени с морбили в Пернишко от началото на годината. 20 от тях са на възраст до 19 години.

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Миналата година - за цялата година имаме 14 регистрирани случая. Към 9 февруари тази година имаме 27. И ще се увеличава.

Симптомите на морбили много наподобяват тези на грип. Заразените се настаняват за лечение в болници в Перник и София.

 

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Перник имаше добрия шанс тази история с морбили да съвпадне с грипната ваканция на децата и проверката, която направих, е че в две от училищата децата, които са болни, са били последно на 22 и 24 януари. Тоест максималният инкубационен период, който ние наблюдаваме контактните лица от 21 дни, или е изтекъл, или вече изтича.

 

Подобно на грипа, разпространението на заразата може да бъде намалено, ако се използват маски. Наша проверка обаче показва, че в момента те не достигат.

Купуването на медицинска маска в Перник е почти невъзможно. В повечето аптеки те са изчерпани, а доставки почти не се правят.

 

Причина за недостига е, че аптеките у нас се зареждат основно с маски от Китай. Заради коронавируса обаче производството там е затруднено. Без проблем с доставките в Перник са само тези аптеки, които са поръчали повече бройки предварително.

Василка Ангелкова - фармацевт: В момента Перник е в бедствено положение. Знаете всички, имаме водна криза. При нас епидемията не е само с вируси, които се предават по въздушно капков път и китайски, имаме и други проблеми. Така че сме взели достатъчни количества да откликнем за нуждите на болницата и на пациентите на град Перник.

Лекарите съветват да сменяме маската на всеки два часа.

 

Регионалните здравни инспектори са издали предписания на личните лекари да издирят всички, които не са имунизирани.

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Всички, които не са имунизирани в съответната възраст, трябва да бъдат имунизирани. Това са всички деца до 18-годишна възраст.

 

Всеки желаещ може да провери дали има имунитет срещу морбили в лабораторията в Регионалната здравна инспекция.

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Взема се не повече от 5 кубика венозно кръв. След това се центрофугира.

Резултатите от теста излизат до два часа.

 

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: