.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.02.2020 14:45

Коментари 0 / Видяна 658

Среща на върха в Брюксел с държавите от Западните Балкани

Още по темата: Лидерите в Брюксел не успяха да договорят бюджета за следващите 7 години Среща на върха в Брюксел с държавите от Западните Балкани Българите възприемат ЕС като гарант за качеството на живот Променените визови правила на Европейския съюз влизат в сила Европарламентът иска въвеждане на единно зарядно устройство България с най-голямо намаление на безработицата за една година в ЕС Въвеждат обща минимална работна заплата в ЕС? 110 млн. лв. за развитие на човешките ресурси в България през тази година Какви са предизвикателствата пред ЕС през 2020 година Какви са предизвикателствата пред ЕС през 2020 година

 

Лидерите на шестте държави от Западните Балкани се събират днес в Брюксел за неформална среща с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. Те ще обсъдят новата стратегия за разширяване на Евросъюза и евентуалното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

 

Лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия пристигат днес в Брюксел, за да чуят лично от фон дер Лайен и Мишел подробностите от предложения за реформи на процеса разширяването на Евросъюза. Две от държавите - Северна Македония и Албания се надяват да получат зелена светлина за започне на преговори за присъединяване още през март. До сега Франция беше против.

 

Но вчера на Мюнхенската конференция по сигурността френският президент Еманюел Макрон похвали Еврокомисията за "забележителната работа", която е свършила по реформиране на процеса на разширяване на блока и заяви, че е склонен да подкрепи започване на преговори с двете държави. Той не пропусна обаче да отбележи, че някои от европейските лидери са държат лицемерно, като публично казват, че подкрепят Скопие и Тирана, а частни разговор споделят, че те не са готови за членство в Евросъюза.

 

Шестимата лидери от Западните Балкани остават и утре в Брюксел за участие в Международната конференция на донорите за Албания. Целта е да се подпомогнат усилията за възстановяване след земетресението, което засегна страната през ноември миналата година.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: