.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.02.2020 15:49

Коментари 0 / Видяна 382

Кристалина Георгиева: Коронавирусът може да отслаби световния растеж

Още по темата: Мъж от Дупница разви страхова невроза, внуши си, че е заразен с коронавирус Частните детски градини също са в кризисна ситуация заради извънредното положение 31-годишен българин е починал от COVID-19 в Лондон Ген. Мутафчийски: Не пътувайте за празниците, не ходете на служби! От понеделник затварят входовете на Гоце Делчев Случаите на COVID-19 у нас са вече 498 Решено: Извънредното положение остава до 13 май 485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас Съдия от Върховния административен съд с коронавирус ВМРО предлага извънредното положение да се удължи до края на април

 

Епидемията, предизвикана от коронавируса от Китай, може да навреди на световния икономически растеж, макар след това да е възможно бързо и рязко икономическо възстановяване. Това каза днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на Световния женски форум в Дубай, предаде Франс прес.

 

"Може да има забавяне (на растежа - бел. ред.), за което все още се надяваме да бъде в границите 0,1-0,2 процентни пункта", посочи Георгиева.

 

По думите ѝ пълният размер на последиците от разпространението на болестта, която вече причини смъртта на над 1600 души, ще зависи от скоростта, с която тя бъде овладяна.

"Съветвам всички да не се хвърлят към прибързани заключения. Все още има голяма доза несигурност. Работим със сценарии, дори все още не с прогнози. Питайте ме отново след 10 дни", каза Георгиева.

 

Според шефката на Фонда все още е твърде рано да се оценяват пълните последици от епидемията, макар тя да призна, че някои сектори като транспорта и туризма вече са силно засегнати. В актуализираната си оценка за перспективите пред световната икономика от януари МВФ понижи прогнозата си за световния растеж през 2020 г. с 0,1 процентни пункта до 3,3 процента. За 2019 г. растежът бе оценен на 2,9 процента, което бе най-бавният темп от десетилетие.

 

 

Георгиева посочи, че ако болестта бъде овладяна бързо, може да се наблюдава рязък спад и много бързо възстановяване.

 

Тя отбеляза, че спрямо последиците от епидемията, причинена от сходния щам Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002 година, трябва да се има предвид, че тогава делът на китайската икономика от световната е бил едва 8 процента, а в момента вече е 19 процента.

 

Според нея търговското споразумение между САЩ и Китай, които са първата и втората по големина икономики в света, е намалило последиците от болестта върху световната икономика. Светът трябва да се опасява от велия растеж, който е резултат от несигурността, предупреди тя.

 

Сега наблюдаваме слаб растеж на производителността, бавен икономически растеж, ниски лихви и ниска инфлация, каза Георгиева на форума, на който присъстват също дъщерята на американския президент Доналд Тръмп Иванка и бившият британски премиер Тереза Мей.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN