.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
18.02.2020 16:16

Коментари 7 / Видяна 3502

Община Благоевград не е одобрена за изграждане на Младежки център по Финансовия механизъм на ЕИП

Още по темата: Да управляваш на инат! Кметът на Благоевград прави фестивал, вместо да подкрепи болниците в града! Дезинфекцират със специализирана техника откритите обществени площи в Благоевград Започна дезинфекция на автобусните спирки и улици в Благоевград Подаването на заявления за приема на деца в детските градини в Благоевградско се отлага с 30 дни Кметът Томов свиква спешно кризисния щаб Христо Михалков е новият началник-отдел "Социална политика" Христо Михалков оглави отдел "Социална политика" в община Благоевград. Той е назначен със заповед на кмета Румен Томов вчера. За това, че той ще е новият социален шеф. Мястото бе овакантено, след като досегашната началничка на отдела Елена Стойчева бе о Важно за благоевградчани! Обслужват граждани само на гишета Нова болница, балнеосанаториум с минерална вода и язовир „Ракочевица“? Махат и ръководителя на ансамбъл „Пирин“?

 

Община Благоевград е една от двете общини в България, които не са одобрени като кандидати по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи” за изграждането на Младежки център на територията на областния град.

 

Справка на страницата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм показва, че в списъка на проектните предложения BGLD-2.001 “Изграждане на младежки центрове”, след приключване на етап „Административно съответствие и допустимост“, Община Благоевград заедно с Община Шумен са единствените от всички кандидатствали 14 общини, които не са допуснати до следващия етап” Техническа и финансова оценка”.

 

В причините за недопускане на кандидатурата на Община Благоевград  е отбелязано „Липсва необходимата документация за планираните строително-ремонтни дейности. Липсва Декларацията относно статута по ЗДДС на партньора (в случай че разходва средства).”

 

Това означава, че са  допуснати елементарни технически грешки като например непредставяне на проект за СМР като приложение към документите за кандидатстване, което е абсолютно задължително.

 

Така на практика започна да се осъществява това, за което съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев предупреди кмета Томов на последната сесия на ОбС Благоевград. А именно , че намаляването на административния състав на дирекцията по Европейски проекти и програми, както и наемането на външни фирми, които да осъществяват консултантска дейност, ще доведе до загуба на средства по европрограмите.

 

Загубите от този проект са "само" около 4 милиона лева.

 

Припомняме, че предложението свързанo с изграждането на младежки център предизвика бурни дебати на извънредната сесия на 20-ти декември. Мнозинството от съветниците се възпротивиха не на самото предложение, а на разполагането му в имот в кв. Освобождение, граничещ с терените на ЮЗУ „НеофитРилски”. Въпреки оспорването на първото гласуване, съветниците в крайна сметка отхвърлиха направеното предложение 17  "за" 12  "против" 11 "въздържали се".

 

На следващата сесия от кметската администрация предложиха нов терен в кв. Еленово до РИОСВ и предложението мина през ОбС без проблем.

 

Остава въпросът как се стигна до отхвърляне на кандидатурата  на Община Благоевград, кой не си свърши работата и дали ще бъде обвинено предишното ръководство на общината за неуспеха.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари: