.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.02.2020 09:15

Коментари 0 / Видяна 258

Българите в Чикаго отбелязаха 147 години от гибелта на Апостола

 

Българите в Чикаго отбелязаха 147 години от обесването на Апостола на свободата.

 

Отец Димитър, от българската православна църква „Св. Иван Рилски“, отслужи панахида за Васил Левски, след което миряните поставиха цветя на бюст-паметника в двора на черквата.

 

Въпреки делничния ден и големите разстояния в мегаполиса, чест прави на сънародниците ни, че някои от тях успяха да почетат паметта на Дякона точно на дата, на обесването по нов стил 18 февруари.

 

По няколко думи за Васил Левски казаха Генералният консул Иван Анчев и председателят на братство „Хайдути“ Никола Масларски.

 

На изпращане нашенците отново подхванаха темата за наближаващия Национален празник на България и нуждата от нова дата, която да обединява българите навсякъде по света.

 

Отново бе обсъдена идеята на проф. Лозан Митев, а именно Националният празник да бъде рожденият ден на Левски по-стар стил 6 юли. Аргументите за тази дата бяха, че никой българин няма да има нищо против Апостола.

 

Генералният консул отново изказа мнение, че ако зависи от него ще бъде 6 септември. Интерсно предложение беше направено от писателя Николай Стефанов, който предложи датата на подписването, на мирния договор между България и Византия през 681 г. Поради разстоянието на времето, точния ден на споразумението между двете държави е спорен.

 

Предполага се, че е около 9 август.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN