.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.02.2020 19:00

Коментари 0 / Видяна 690

Политически страсти пред Паметника на Апостола

 

Викове "мафия" и скандирания разкъсваха тържествените речи

 

Политически страсти белязаха церемонията в памет на Апостола на свободата пред Паметника в центъра на София, където се събраха привърженици на президента, както и на управляващите.

Граждани започнаха да скандират "мафия" по време словото на кмета на София Йорданка Фандъкова. Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите започнаха да скандират "Радев".

 

Страстите се успокоха едва, когато започна емоционалната реч на писателката Здравка Евтимова.

 

Днес кривиците ни отдалечават един от друг и скриват целта към която вървим като общество. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на възпоменателната церемония в памет на Апостола.

 

"Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие. Вместо забрава - вечна слава. Вместо тъмнина, запалва факела на свободата. За по-малко от три години Васил Левски създава огромен брой тайни революционни комитети из цяла България. Обикаля я стъпка по стъпка, град по град. Научава я име по име, влиза от душа в душа и създава това, което до момента изглежда немилимо - народният стремеж към свобода. Залавя се да работи по чисто български в Българско, а не да се облягаме на вънкашни думи. Делото на Левски е преломно и величаво", заяви Фандъкова.

 

"Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега", каза президентът пред Паметника на Левски.

 

"Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?", каза още Румен Радев.

 

Преди това президентът оглави шествието от килията до Паметника на Васил Левски, което е под надслов „Пътя на безсмъртието“, заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

"Има предателство, но ние трябва да мислим за силата, за мощта от делото на Левски. Аз се питам помни ли някой името на робовладелеца, чиято собственост е бил робът Спартак? Помни ли някой името на патриция, чиято собственост е бил Езоп? Ще запомни ли България името на предателя на Левски? Ако сравним това създание с червей, ще обидим червея, ако сравним предателя с кал, ще обидим калта. Това заяви в словото си на възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски писателят с международно признание Здравка Евтимова.

В програмата пред паметника на Апостола участват актрисата Силвия Лулчева, вокална формация "Българските гласове" и Представителният гвардейски духов оркестър.

 

Пред Паметника са и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, Негово Светейшество патриарх Неофит, депутати и общественици. Присъстват и десетки граждани.

В района има засилено полицейско присъствие. Районът около паметника е отцепен и има специално изградени пропускателни пунктове, където служители на НСО проверяват гражданите за опасни предмети.

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: БГНЕС
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN