.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.02.2020 10:53

Коментари 0 / Видяна 544

Недостиг на маски, термометри и дезинфектанти в аптеките

Още по темата: Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията Масови оставки на медиците от Втора градска болница Ибупрофен може да влоши състоянието на болните от коронавирус, препоръчват парацетамол 15 март – Ден на здравния инспектор България разполага с 53 173 болнични легла

 

В сезона на настинките, грипа и истерията около коронавируса се оказва, че българите се запасяват. В аптеките в страната са намалели количествата на термометри и дезинфектанти.

 

“Една от групите, в които има дефицит, е на маските заради търсенето извън България.

 

Наблюдава се интензивно купуване на термометри и почват да намаляват наличностите, но няма проблем към този момент”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по Bulgaria Оn Air.

 

По думите му дори в грипни епидемии не е имало такъв дефицит на маски, какъвто има сега.

 

Едно от опасенията на фармацевтите е, че част от субстанциите, които се използват за някои лекарства, идват именно от Китай.

 

“Китай е най-големият производител, а понякога единствен. Тъй като не работят някои от заводите, е нарушена веригата от доставки. Има запаси. Ако се възстановят до един месец доставките, повечето хора няма да усетят”, посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

 

Костов допълни, че са засегнати доставки във всички индустрии, а не само във фармацията.

 

“Има най-различни причини за липсата на лекарства. Важен фактор е смяната на опаковката заради верификацията. Има и пререгистрация. Това понякога трае 5-6 месеца и засяга всички лекарства едно по едно”, допълни Костов.

 

Експертът коментира и идеята на Българския фармацефтичен съюз за т. нал. такса “рецепта”.

 

“Не е заплатен добре трудът на фармацевтите. В момента таксата се плаща от Здравната каса, а не от пациента – 2 лв. за отпускането на рецепта. Това е крайно недостатъчно и трябва да се намери начин да бъде решено, защото поражда социални проблеми. Не всички аптеки искат да изпълняват тази дейност”, допълни председателят.

E79 News
Тагове:

Коментари: