.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.02.2020 12:22

Коментари 0 / Видяна 250

Управляващите затягат контрола при внос и износ на отпадъци

Още по темата: Борисов: Поправките се правят от парламента, а не от Теменужка Петкова Бизнесът иска промени в Закона за извънредното положение Борисов за Радев: Кара ме да кажа кой ще живее и кой ще умре Вижте какво реши Министерският съвет Премиерът Борисов инспектира как летище става паркинг за тирове Кабинетът одобри как да бъдат разпределяни даренията за борбата с коронавируса По предложение на Борисов: ГЕРБ дари 100 000 от партийната си субсидия Премиерът и министрите даряват по 1000 лева от заплатите си на бедни семейства Борисов: Отлагаме данъците до 30 юни, 50 млн. за добавка на пенсионерите Премиерът Борисов провери новия водопровод на Перник

 

Пълна прозрачност и публичност на регистъра за внос и износ на боклук от страната предлагат народните представители от ГЕРБ.

 

Законопроектът им за промени в Закона за управление на отпадъците вече е внесен в делодството на парламента, съобщи председателят на екологичната комисия Ивелина Василева.

 

„Духът на екологичното законодателство предлага прозрачност, информираност и пос смисъла на закона такъв регистър трябва да се поддържа.

 

Някои чиновници в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче твърдят, че той няма публичен характер. За да няма възможности за каквито и да било тълкования и интерпретации, ние правим изменения в закона и изрични вписваме, че регистърът трябва да бъде публичен и наличен на страницата на МОСВ и на Изпълнителната агенция“, обясни Василева.

 

Регистърът трябва да съдържа пълна информация за количеството и вида на отпадъците, кой го внася, кой го транспортира, кой ще ги преработва, по какъв метод, както и за периода от време, в който те ще бъде оползотворени.

 

„Според нас това ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност на обществото и компетентните органи“, категорична е Василева.

 

С предложенията си ГЕРБ въвеждат и изискване към екоминистъра в срок до 6 месеца да издаде критерии за това какво е експериментална инсталация за горене на отпадъци, където могат да бъдат провеждани опити и изследвания.

 

В законопроекта има и текстове, свързани с дефиниция на понятието „възст Според управляващите промените ще доведат до затягане на контрола при превоз и горене на отпадъци.ановен отпадък“.

 

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: