.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.02.2020 16:31

Коментари 0 / Видяна 508

Увеличават парите за безплатни закуски на децата в училище

Още по темата: Началникът на РУО – Благоевград Ив. Златанов към директорите и учителите: Не използвайте за преподаване Фейсбук, крие редица опасности... Според 85% от учителите не се налага удължаване на учебната година Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Над 24 000 души в страната под карантина МОН: Засега няма да отменяме изпитите след 4 и 10 клас Ако извънредното положение продължи: Удължават учебната година и отлагат абитуриентските балове Вълчев: За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение Учениците с дистанционни уроци вкъщи до 13 април Изпитът в 7-ми клас със седмица по-късно при по-дълга карантина РУО – Благоевград с обръщение към родителите на учениците

 

Парите за безплатни закуски в училище ще бъдат увеличени с 15 процента от догодина, съобщи просветният министър Красимир Вълчев за „бТВ“.

 

По негово разпореждане всички директори трябва да се срещнат с родителите, за да се обсъди от каква храна имат нужда децата в училище.

 

Семействата на учениците продължават да коментират качеството на безплатните закуски. Според тях сумата от 0,59 стотинки за дете е крайно недостатъчна и липсва контрол.

 

Според министър Вълчев няколко проблема се смесват в случая, а единият е със сключените договори, които трябва да отговарят на наредбите на здравното министерство по така наречените „рецептурници“.

 

Вторият казус е свързан с изпълнението им – има сигнали, че някои от храните не отговарят на договорите. Третият проблем бил с недостига на средства.

 

Просветният министър смята, че въпросните средства трябва да се използват и за подкрепяща закуска спрямо училището и желанието на родителите. По думите му предстои да се изготви механизъм за контрол.

 

Не е рентабилно поддържането на всички училищни столове, добави още министър Вълчев.

 

„Директорът носи отговорност, той е възложител. Най-трудно е, когато има възлагане на външен изпълнител“, поясни още той и добави, че най-вероятно ще има повишение с 15 на сто на парите, които се отпускат за закуски в учебните заведения.

 

Директорът на 119 училище в София Диян Стаматов намира сумата от 0,59 стотинки за закуска за дете за не малка. Според него – ако парите се използват рационално, те ще са достатъчни.

 

Той твърди, че в повечето случаи децата изяждат закуските, които са им раздадени.

 

За училището, което ръководи, заяви, че се дават подкрепящи закуски, които не могат да нахранят учениците за целия ден. Той отбеляза, че за храната в ръководеното от него училище, е положил много контрол и усилия.

 

Елисавета Балабанова от Кофинова от фондация „За храната“ пък е на мнение, че програмата на просветното министерство за закуските трябва да се прецени върху кого трябва да е фокусирана – за деца, които са в обгрижено положение или за деца, които имат нужда от подпомагане.

 

Според нея програмата не може да бъде универсална, по начина по който се прилага в момента и трябва да бъде прецизирана спрямо конкретните училища.

E79 News
Тагове:

Коментари: