.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.02.2020 11:16

Коментари 0 / Видяна 524

Изключителна изложба "Дипломация и изкуство" гостува в Благоевград

Още по темата: Паметник на бездомното куче „цъфна“ в Благоевград Поискаха оставката на зам.-кмета по култура в Община Благоевград Благоевградската общественост почете 144 години от смъртта на Георги Измирлиев - Македончето Калъмбов продава хотел за баснословна сума Безвремието, което убива Благоевград Призовават кмета на Благоевград към действия Областният управител Бисер Михайлов свика спешно кризисния щаб за Коронавируса! На училище по време на пандемия Ударна дезинфекция на учебни заведения в Благоевград срещу COVID-19 Благоевградчани излизат на протест

 

В Градската художествена галерия в Благоевград беше открита изложбата "Дипломация и изкуство". Експозицията е по повод 140 години от началото на българската дипломатическа служба.

 

Почитателите на изкуството могат да разгледат творби от колекцията на Министерството на външните работи - една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас. Това не е музейна или колекционерска сбирка. Картините от фонда присъстват със свой „глас“ в представителните зали на министерството и десетки дипломатически мисии по света. Отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани от общи изложби, дарявани от авторите – днес те ни разказват за духа на своето време.

 

Иложбата включва произведения на 12 автори от различни творчески генерации. „Най-стара сред картините е „Женски пазар“ на Цено Тодоров. Всичко е тематично организирано през образите на родното, класическите модели и разбира се новите ветрове и промяната.“, каза при откриването на експозицията Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

 

Посетителите на галерията в Благоевград могат да разглетат катртини на класически автори като Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Никола Танев и Васил Стоилов, Пенчо Балкански. Показюани са платната на Димитър Киров, Георги Баев и Никола Казаков. Пейзажи на Петър Морозов, Никола Танев, Димитър Кожухаров и Светлин Русев.

Любопитно е, че тези произведения са били част от интериора на българските посолства и културни институти на различни места в Европа и целия свят.

 

„Картините не са катологизирани и съответно репродуцирани, така че са съвсем непознати за широката публика.“  Това обясни Михаел Артамонцев – експерт в Държавния културен институт на Външно министерство.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари: