.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.02.2020 10:30

Коментари 0 / Видяна 980

Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест в София

Още по темата: 2/3 от тунел „Железница“ на АМ "Струма" вече са прокопани Израелски туристи пристигат през зимния сезон в Банско Отмениха глоба на фирмата, чиито отпадъци горяха под АМ “Струма” Проектират шумозащитни стени на АМ Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест в София Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на „Струма“ Прокуратурата протестира освобождаването на собственика на депото под АМ "Струма" Подробности за инцидента при който пострада работник в тунел „Железница“ Свличане на скална маса затрупа работник в новостроящия се тунел Железница на АМ „Струма” Извънредна проверка на боклука под АМ „Струма”

 

Днес в 16:45 ч. гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. Протестиращите изискват институциите да гарантират спазването на европейските закони, като напомнят, че има трасета за строежа на АМ „Струма“ извън пролома, които единствено са в съответствие с тези закони. Изцяло източен вариант на магистралата или вариант с тунел осигуряват пътна безопасност и регионално шосе за жителите на град Кресна, като нямат унищожително въздействие върху уникалната природа на Кресненския пролом и най-ценните земеделски земи и лозя на град Кресна.

 

Поводът за протеста е среща на комитета по петициите на Европейския парламент с български граждани, която ще се проведе на 24-ти февруари. Коалицията „Да спасим Кресненски пролом“ припомня, че през декември 2019 г. комитетът затвори петицията на местни хора от град Кресна. С нея жителите на града апелираха сегашният път Е-79 през пролома да остане като локален, а АМ „Струма“ да се построи изцяло извън дефилето. Петицията беше подкрепена от над 800 жители на община Кресна, а европейска онлайн подписка събра 211 346 подписа. На 18 февруари 2020 г. 588 жители на община Кресна, подкрепени с решение на Общинския съвет от 4 февруари, внесоха нова петиция със същите искания – този път до ръководството на Европейската комисия.

 

Еврокомисията вече е инвестирала стотици милиони евро в строежа на транс-европейската магистрала по долината на р. Струма, но отказва да осъществи активен контрол и да окаже въздействие върху правителството да се избере трасе на магистралата, което да заобикаля Кресненския пролом и град Кресна. През октомври 2019 г. самата Комисия заяви, че „Избраният вариант за инвестиция (наречен G10-50) не е достатъчно обоснован поради недостатъци в анализа на околната среда, но и поради съображения за прогноза на трафика”, а издадената екооценка от 2017 г. нарушава европейските директиви. В отговор българското правителство се отказа от парите за лот 3.2. за автомагистралата и има риск обществото да плати цената.

 

Организаторите на протеста допълват, че между Симитли и Кресна нарасналият трафик убива и хората, и природата. Протестиращите настояват час по-скоро да се построи единствената законна алтернатива, която решава всички тези проблеми – магистралата извън пролома.

 

Като част от борбата за работеща съдебна система, организаторите ще подкрепят протеста на хора, борещи се срещу произвола на частните съдебни изпълнители, като двете демонстрации ще се обединят.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN