.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.02.2020 11:28

Коментари 0 / Видяна 1336

ОбС Благоевград прие кметът Томов да гласува „въздържал се” за излизането на Петрич и Струмяни от ВиК асоциацията

Още по темата: ОбС-Благоевград заседава извънредно ОбС - Благоевгард отменя месечното си заседание Любен Милев напуска ОбС - Благоевград ОбС Благоевград с наредба за насърчаване на раждаемостта Треньорът Илиев предлага боксовият клуб „Югозапад” да стане общински Компромисно решение за спора около намерението за строителство до кампуса на Американски университет в Благоевград Предстоят конкурси за управители на общинските дружества ОбС Благоевград прие кметът Томов да гласува „въздържал се” за излизането на Петрич и Струмяни от ВиК асоциацията Рекорден брой от 70 точки ще бъдат разгледани на сесията на ОбС Благоевград този петък Решение на ОбС Благоевград върнато за втори път от областния управител Б. Михайлов

 

На днешната извънредна сесия на ОбС Благоевград съветниците подкрепиха с 32 гласа „за”, 1 „против” и 3 „въздържал се” внесеното допълнително предложение от кмета на общината инж. Румен Томов да гласува с „въздържал се” по две от точките на предстоящото заседание на  ВиК асоциацията насрочено за този четвъртък. Въпросните точки касаят приемане на решение за промяна на границите на асоциацията чрез прекратяване членството на община Петрич и община Струмяни в нея.

Община Благоевград в лицето на кмета Томов ще гласува в подкрепа на всички останали точки в дневния ред на редовното общо събрание на асоциацията.

 

На заседанието бе поканен и  управителят на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова. Тя даде пояснения относно ролята на ВиК асоциацията за финансирането на проекти свързани с реконструкция и изграждане на ВиК мрежа и пречиствателни станции за питейни и отпадни води на територията на цялата Благоевградска област.

 

Инж. Димитрова припомни, че поради отказа на община Кресна да участва в асоциацията, до момента не е имало възможност да се кандидатства за средства по Европейска програма „Околна среда”, но от следващия програмен период ще има възможност за кандидатстване за субсидии, дори асоциацията да не е консолидирана.

 

Инж. Димитрова подчерта, че единствените области в страната, в които няма участие на всички общини във ВиК асоциациите са Благоевград и Пазарджик. Тя информира съсветниците, че за цялостно обновяване на инфраструктурата на ВиК мрежата в областта са необходими малко над 900 милиона лева, които няма как да дойдат от национално финансиране чрез общинските бюджети.Освен това излизането на общините Петрич и Струмяни ще бъде в нарушение на Европейските директиви и ще донесе санкции на страната.

 

В отговор на въпрос на съветниците, инж. Димитрова каза, че ще се наложи промяна на бизнес плана на асоциацията и на преработване на инвестиционната програма, но към момента не може да се ангажира с мнение, дали това ще доведе до промяна в цените за потребителите на ВиК услуги.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: