.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.02.2020 14:53

Коментари 0 / Видяна 1140

Компромисно решение за спора около намерението за строителство до кампуса на Американски университет в Благоевград

Още по темата: ОбС-Благоевград заседава извънредно ОбС - Благоевгард отменя месечното си заседание Любен Милев напуска ОбС - Благоевград ОбС Благоевград с наредба за насърчаване на раждаемостта Треньорът Илиев предлага боксовият клуб „Югозапад” да стане общински Компромисно решение за спора около намерението за строителство до кампуса на Американски университет в Благоевград Предстоят конкурси за управители на общинските дружества ОбС Благоевград прие кметът Томов да гласува „въздържал се” за излизането на Петрич и Струмяни от ВиК асоциацията Рекорден брой от 70 точки ще бъдат разгледани на сесията на ОбС Благоевград този петък Решение на ОбС Благоевград върнато за втори път от областния управител Б. Михайлов

 

След обществения отзвук и противопоставянето от страна на АУБ на реализиране на инвестиционно намерени за строеж в непосредствена близост до общежитията на университета в Благоевград се стигна до компромисното решение.  Точката с предложението бе  изтеглена от дневния ред на редовното заседание на ОбС Благоевград и върната в администрацията за прецизиране.

 

Това бе направено по искане на самия инвеститор Спас Митев, който обясни, че е влязъл в преговори с управата на АУБ и се работи в посока постигане на компромисно решение, удовлетворяващо и двете страни.

 

Самото предложение касае застрояване на частен имот, собственост на инж. Митов, но тъй като строежът ще бъде в непосредствена близост до университетския кампус  и ще се наруши нормалния учебен процес, както и неимоверно увеличаване на  трафика по ул. „Свобода Бъчварова”. Представител на АУБ от името на президента д-р Дейвид Еванс, изрази от трибуната в залата днес възраженията на университетското ръководство и Асоциацията на възпитаниците на АУБ , като припомни и важността на университета за икономиката и престижа на Благоевград.

 

Искането се внася за втори път в зала и то е провокирано от изтичане на давността на Регулационния план, спорд който общината е трябвало да реализира зелени площи и алеи. Собственикът на  терена е внесъл предложение за  изработване на Подробен устройствен план – изменение на плана на регулация и образуване на нов урегулиран поземлен имот (УПИ) по имотни граници. Така в имот между ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Св. Бъчварова“, могат да се застроят плътно сгради с височина до 15 метра. От АУБ настояват да се запази регулационния план от 2000-та година, според който част от имота е предвиден за зелени площи.

 

Съветниците се обединиха около становището да не стават арбитър в спора и да дадат възможност на двете страни да постигнат компромисно решение, в следствие на което  да се внесе  нов вариант за изготвяне на ПУП. Местните парламентаристи обявиха, че не желаят да спират частната инициатива и законовото право на собствениците, но когато се отнася до изготвяне на ПУП и разрешения за строеж в чувствителни точки в Благоевград, трябва да се взима предвид и обществения интерес .

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: