.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.02.2020 17:09

Коментари 0 / Видяна 1120

ОбС Благоевград с наредба за насърчаване на раждаемостта

Още по темата: ОбС-Благоевград заседава извънредно ОбС - Благоевгард отменя месечното си заседание Любен Милев напуска ОбС - Благоевград ОбС Благоевград с наредба за насърчаване на раждаемостта Треньорът Илиев предлага боксовият клуб „Югозапад” да стане общински Компромисно решение за спора около намерението за строителство до кампуса на Американски университет в Благоевград Предстоят конкурси за управители на общинските дружества ОбС Благоевград прие кметът Томов да гласува „въздържал се” за излизането на Петрич и Струмяни от ВиК асоциацията Рекорден брой от 70 точки ще бъдат разгледани на сесията на ОбС Благоевград този петък Решение на ОбС Благоевград върнато за втори път от областния управител Б. Михайлов

 

Предложение относно приемане на Наредба за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на Община Благоевград приеха днес местните парламентаристи.

Наредбата предвижда  предоставяне на еднократна финансова помощ при раждане на трето дете в семейството, като финансовото подпомагане може да достигне до 2 000 лева.

 

Няколко изменения в отделните членове на наредбата бяха направени в пленарна зала.

 

Едната промяна предвижда предоставяне на служебна бележка или удостоверение, че другите деца в семейството посещават учебно или предучилищно заведене, поне за година назад. Изключение са случаите, в които се касае за първоначално записване в предучилищно заведение.

 

Промени бяха внесени и в чл. 2, като бе допълнен в скоби текстът „ако има такъв” отнасящ се до бащата на детето. Това се налага заради случите на самотни майки или осиновяване.

 

Приета бе и промяна изискваща родителите, които кандидатстват за помощ да имат минимум основно образование. В залата се изразиха опасения, че това би могло да е основание за връщане на наредбата като дискриминационна.

 

Съветниците приеха предложение от Дейвид Еванс – Президент на Американски университет в България, за удостояване на проф. д-р Христо Пенев Кротев със званието ”Почетен гражданин”, за принос в развитието на съвременната българска наука, култура и образование, по случай 60 годишният му юбилей.

 

Приет бе Годишен отчет за дейността на Обществения посредник на територията на община Благоевград.  Съветниците подкрепиха и поемането на краткосрочен дълг от Община Благоевград за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз.Предоставени бяха  права на Кмета на Община Благоевград да издаде запис на заповед за авансово плащане по изпълняван Договор от Община Благоевград по проект: „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“.

 

Одобрено бе и предложение относно подготовка на проектно предложение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 г., по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ по Покана за подбор на проектни предложения BGENERGY-2.001, Процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“.

 

Председателят на Здравната комисия към ОбС Благоевград запозна съветниците с получен сигнал за сериозни нередности в зареждането на хранителни продукти по програмата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Фирмата зареждаща училищата използва автомобили, които не са хладилни, каквото е задължителното изискване на Агенцията по храните и като цяло са в окаяно състояние. Д-р Балабанов призова за незабавни действия от страна на общинското ръководство по случая.

 

Спешно бе отпусната еднократна финансова помощ в размер от по 5 хиляди лева на Лъчезар Димитров Георги Караджов за провеждане на лечение в чужбина.

 

По предложение на съветници от ГЕРБ от дневния ред отпадна предложението за приемане на общински План за защита при бедствия. Точката бе върната за преработка на администрацията, заради различни неточности и технически грешки.

В началото на заседанието активисти на ВМРО зарадваха присъстващите в залата с мартеници по случай предстоящия празник.

 

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: