.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.03.2020 11:42

Коментари 0 / Видяна 514

Православната църква почита Св.Софроний Врачански

Още по темата: Празник е! 929 души в Благоевград честват имен ден днес Красиви имена празуват днес Празник е! Ето кой има имен ден Летен Никулден е Празнуваме Гергьовден Днес празнуват всички, чиито имена означават “мир” Известни имена празнуват имен ден днес Почитаме брат Господен Томина неделя е! Красиви имена празуват днес

 

Той е канонизиран на 31 декември 1964 г., а паметта му се чества на 11 март

 

На днешния ден Българската православна църква почита Свети Софроний, патриарх Врачански. Той е известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно като Врачански епископ, е български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски.

 

Роден е в Котел в семейството на заможен търговец на добитък. Жени се за Ганка Хаджиатанасова, с която има четири деца: Цонко, Владислав, Мария и Ганка. Цонко се оженил за Гана Хаджи Танасова и е бащата на княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков) и Атанас Богориди (Атанас Цонков Стойков). Мария е майка на бъдещия епископ Поликарп Патаролийски.

 

Софроний Врачански учи в килийно училище в родния си град по църковнославянски и гръцки църковни книги. Работи като абаджия, но се забелязва стремежът му към духовни занимания. През 1762 година е ръкоположен за свещеник, работи и като учител и книжовник в Котел.

 

Голямо влияние върху дейността му оказва срещата му с Паисий Хилендарски през 1765 година в Котел. Отец Паисий му показва „История славянобългарска“, от която той прави препис, известен днес като Първи Софрониев препис. Самият Стойко Владиславов пътува до Света гора през 1770-1775 година.

 

През 1792 година напуска Котел, служи в енорията в Карнобат.

 

Пътува до Цариград, Света гора, Анхиало, Арбанаси и през 1794 година става монах в Къпиновския манастир, а на 17 септември същата година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний. Там развива обществена дейност и по някои сведения става инициатор за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските граждани.

 

Поддържа връзки с гръцките фанариотски среди, посещава и манастира „Седемте престола“ в Стара планина, който е във Врачанска епархия.

 

След случилите се през 1797 година размирици във Враца с участието на войските на видинския паша Осман Пазвантоглу напуска града и пътува из Северозападна България. За три години се задържа във Видин, където по това време управлява като полунезависим владетел Пазвантоглу. Този период е важен за изясняване на целите му като писател.

 

В началото на 19 век Софроний Врачански е приет от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност. Канонизиран на 31 декември 1964 г. от Българската православна църква. Паметта му се чества на 11 март.

Живота си той описва в книгата “Житие и страдание грешного Софрония”. Умира през 1813 г.

E79 News
Тагове:

Коментари: