.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.03.2020 09:18

Коментари 0 / Видяна 790

Честит имен ден на Дария, Дарин и Найден

Още по темата: Днес е денят на чудотворните изцеления Православната църква отбелязва Събор на 12-те апостоли Петровден е! Днес завършва Петровият пост Два празника отбелязваме днес, Еньовден и рождението на Св. Йоан Кръстител Днес имен ден празнуват… Днес са Петрови заговезни – от утре блажното е забранено Благоевградчани с молитва и надежда на Свети Дух Православната църква отбелязва днес празника Свети Дух Днес е Черешова задушница, почитаме паметта на мъртвите

 

Днес православната църква чества св. мъченици Хрисант и Дария.

 

На 19 март празнуват всички с имената Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден.

 

Хрисант бил единствен син на царедвореца Полемий от Александрия.

 

Като син на богати родители, той  учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време.

 

Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските деяния. Като ги прочел, той бил просветен от Истината - Христос. Потърсил учител и го намерил в лицето на свещеник, който го упътил във вярата и го кръстил.

 

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който предприел всичко, за да го накара да се отрече от Христовата вяра. Оженил го насила за девойката Дария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели заедно като брат и сестра, в привиден брак.

 

След смъртта на баща си, Хрисант започнал свободно да изповядва Христа и да живее според неговите повели. По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си.

 

Двамата били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква.

 

Дария е персийско име и означава "победителка".

 

Найден е традиционно българско име, което също празнува на 19 март.

 

Найден означава "намерен".

 

Така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Това е бил разпространен начин сред по-бедните слоеве да дадат детето, за което не могат да се грижат, за осиновяване. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които искали, но не можели да имат рожба

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN