.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.03.2020 09:18

Коментари 0 / Видяна 560

Честит имен ден на Дария, Дарин и Найден

Още по темата: Православната църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил Благовещение е! Днес имен ден празнуват благи имена Православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия На 20 март имен ден празнуват... Честит имен ден на Дария, Дарин и Найден Имен ден празнуват всички с имената Алекси, Алекса, Алеко и Алексей - човек Божи Православната църква почита Св.Софроний Врачански Днес празнуват хората с “най-галените” и обичани имена Почитаме Свети четиридесет мъченици, слънцето се обръща към лятото

 

Днес православната църква чества св. мъченици Хрисант и Дария.

 

На 19 март празнуват всички с имената Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден.

 

Хрисант бил единствен син на царедвореца Полемий от Александрия.

 

Като син на богати родители, той  учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време.

 

Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските деяния. Като ги прочел, той бил просветен от Истината - Христос. Потърсил учител и го намерил в лицето на свещеник, който го упътил във вярата и го кръстил.

 

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който предприел всичко, за да го накара да се отрече от Христовата вяра. Оженил го насила за девойката Дария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели заедно като брат и сестра, в привиден брак.

 

След смъртта на баща си, Хрисант започнал свободно да изповядва Христа и да живее според неговите повели. По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си.

 

Двамата били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква.

 

Дария е персийско име и означава "победителка".

 

Найден е традиционно българско име, което също празнува на 19 март.

 

Найден означава "намерен".

 

Така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Това е бил разпространен начин сред по-бедните слоеве да дадат детето, за което не могат да се грижат, за осиновяване. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които искали, но не можели да имат рожба

E79 News
Тагове:

Коментари: