.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.03.2020 09:37

Коментари 0 / Видяна 676

Православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия

Още по темата: Православната църква чества паметта на Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил Православната църква почита Света Акилина Днес почитаме Възнесение Господне – Спасовден Днес имен ден празнуват Мартин и Мартина Православната църква чества успение на Св. Методий Славянобългарски Днес честваме „Божията сила”, ето кои имат имен ден Нежно женско име празнува днес Тодоровден е! Почитаме св. Теодор Тирон Павославната църква чества св. мъченици Хрисант и Дария Православната църква почита паметта на св. преподобни Алексий

 

На 23 март православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия.

 

Света Лидия е първата християнка в Европа.

 

Според историците това не е истинското й име, а означава, че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат лидийци доста време след това.

 

Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Апостол Павел по време на мисията му в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й.

 

Тя и цялото й семейство приели християнската вяра.

 

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите им отговори и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий.

 

Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.

 

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

 

Имен ден празнуват, всички, които носят името Лидия, Лида, Лидка.

E79 News
Тагове:

Коментари: