.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.03.2020 09:37

Коментари 0 / Видяна 336

Православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия

Още по темата: Православната църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил Благовещение е! Днес имен ден празнуват благи имена Православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия На 20 март имен ден празнуват... Честит имен ден на Дария, Дарин и Найден Имен ден празнуват всички с имената Алекси, Алекса, Алеко и Алексей - човек Божи Православната църква почита Св.Софроний Врачански Днес празнуват хората с “най-галените” и обичани имена Почитаме Свети четиридесет мъченици, слънцето се обръща към лятото

 

На 23 март православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия.

 

Света Лидия е първата християнка в Европа.

 

Според историците това не е истинското й име, а означава, че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат лидийци доста време след това.

 

Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Апостол Павел по време на мисията му в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й.

 

Тя и цялото й семейство приели християнската вяра.

 

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите им отговори и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий.

 

Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.

 

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

 

Имен ден празнуват, всички, които носят името Лидия, Лида, Лидка.

E79 News
Тагове:

Коментари: