.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.03.2020 09:37

Коментари 0 / Видяна 634

Днес имен ден празнуват благи имена

Още по темата: Днес е денят на чудотворните изцеления Православната църква отбелязва Събор на 12-те апостоли Петровден е! Днес завършва Петровият пост Два празника отбелязваме днес, Еньовден и рождението на Св. Йоан Кръстител Днес имен ден празнуват… Днес са Петрови заговезни – от утре блажното е забранено Благоевградчани с молитва и надежда на Свети Дух Православната църква отбелязва днес празника Свети Дух Днес е Черешова задушница, почитаме паметта на мъртвите

 

На 24 март, ден преди Благовещение , Православната църква почита паметта на Св. преподобни Захария и Св. Артемон Селевкийски.

 

Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество, разказва “Жития на светиите” на Синодалното издателство.

 

Карион взел със себе си и Захария, понеже майка му не могла да го изхрани. Макар и по-млад от много старци в манастира, Захария се удостоил с големи благодатни дарове.

 

На запитването на Св. Макарий, кое нещо прави монаха истински монах, Захари отговорил: Онова, което непрестанно ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.

 

А на запитването на стареца Мойсей, що значи да бъдеш монах, Захария хвърлил своята килимявка и я стъпкал с нозете си, като казал:

 

– Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах.

 

Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа.

 

На 24 март имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN