.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.03.2020 09:50

Коментари 0 / Видяна 386

Щабът предлага да се удължи срокът на мерките заради коронавируса до 12 април

Още по темата: Депутати и министри остават без заплати за времето на извънредното положение Заразените в Разлог са семейство пенсионери 549 са потвърдените случаи на COVID-19, 90-годишна почина в Два нови случая на заразени с COVID - 19 в Разлог Мъж и жена, поставени под карантина, напуснаха страната Служители на Спешна помощ заразени с COVID-19 Няма бум на българи, завърнали се от чужбина, които се регистрират като безработни 80-годишна жена дари пенсията си на болницата в Исперих 17 души са под карантина в Дупница Привикват при нужда в отделенията и на ГКПП – Гюешево медицински сестри от забавачки и училища

 

От снощи досега има 1 положителна проба.

 

Така за денонощието стават 23 души. 243 са вече случаите на коронавирус у нас.

 

Това заяви ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб, на редовния брифинг, даван всеки ден във ВМА.

 

Последният регистриран случай е от София. Той не е настанен в болница.

 

Ще предложим на здравния министър да удължи срока на мерките, който изтичат утре, до 12 април.

 

Единствено се разширява теренът на посещение - става дума за колекторските фирми за събиране на сметки. Другото предложение ще е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, заяви Мутафчийски.

 

Така чужденците трябва да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да заявят къде ще прекарат задължителната си карантина.

 

В „Пирогов“ има 4-ма интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние.

 

Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението, съобщи Мутафчийски. Има 8 души, които искат да напуснат ВМА, но още не са изчистени от вируса. Продължаваме да ги тестваме“, допълни още той.

 

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Ген. Мутафчийски пак повтори кои са симптомите на коронавирус – главно задух, все едно някой е седнал върху вас, силно притискане на гърдите, висока постоянна температура над 38 градуса, посинели устни.

 

Проф. Мутафчийски посочи, че в Пета градска болница в столицата се извършват всички стандартни дейности в такава ситуация - изолационни, дезинфекционни, противоепидемологични мерки.

 

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на оперативния щаб.

 

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

 

„Маските трябва да се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява при кихане и кашляне те да разпространяват аерозол, в който има вируси.

 

За здрави лица се изискват маски с много висок клас на защита, когато са за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава рискова среда. За останалите граждани, ако се чувстват сигурни по този начин, могат да носят маски, но трябва да знаят, че не са защитени 100%, по-скоро е за собствено успокоение.

 

Ако има болни, дори и да не са с коронавирус, ще бъдат отговорни към другите хора, ако носят маски“, посочи Мутафчийски.

 

По думите му атаката срещу вируса е, когато се лиши вируса от възможността да се предава от човек на човек. „Всички, които имат болестни прояви, всички контактни лица и медицинският персонал трябва да бъдат същевременно установени дали са здрави. Създадена е мобилизация на медицинския персонал.

 

Усилията ни са насочени винаги към медицинския персонал и преките контакти на заразените. Медицинските специалисти ще бъдат лекувани в отделенията и клиниките заедно в техните пациенти“, каза още той.

 

Мутафчийски коментира, че "вихърът" в България ще бъде с по-ниска интензивност, която да може да поеме здравната система и да не надвиши нейните възможности. Ако оставим нещата безконтролно ще ни трябват около 500 000 респиратора, които в цяла Европа не могат да се намерят, коментира той.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари: