.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.03.2020 10:09

Коментари 0 / Видяна 252

Вълчев: За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение

Още по темата: Учителите започват да изпитват и оценяват учениците дистанционно Вълчев: Няма да има материал на матурите, който да не е изучаван Началникът на РУО – Благоевград Ив. Златанов към директорите и учителите: Не използвайте за преподаване Фейсбук, крие редица опасности... Според 85% от учителите не се налага удължаване на учебната година Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Над 24 000 души в страната под карантина МОН: Засега няма да отменяме изпитите след 4 и 10 клас Ако извънредното положение продължи: Удължават учебната година и отлагат абитуриентските балове Вълчев: За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение Учениците с дистанционни уроци вкъщи до 13 април

 

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции.

 

Това, което се случи, ни изненада приятно.

 

За много голама часто от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“.

 

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България“.

 

„90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри“, каза още той.

 

„Няма да има нулева година. Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива“, категоричен бе министърът на образованието.

 

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите.

 

За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение.

 

Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

 

Той допълни, че ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. „В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни.

 

Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

 

„Искам да благодаря на всички родители и учители за това, че за един уикенд всички успяха да се мобилизират и да започнем дистанционното обучение“, каза още той.

 

„Към момента не се поставят оценки на учениците. Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това, колко проекти са изработили децата. Това ще се отрази в последствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия.

 

Така или иначе, 60% от учебната година беше минала преди общата грипна ваканция“, посочи Вълчев.

E79 News
Тагове:

Коментари: