.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.03.2020 11:16

Коментари 0 / Видяна 272

Парламентът спира временно работа

Още по темата: Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60:40 НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Ресорната комисия в НС прие актуализацията на бюджета Правната комисия гледа на второ четене удължаването на извънредното положение ГЕРБ внесоха в парламента мерки за кредитите и партийните субсидии Скандал и обиди в парламента Актуализацията на бюджета мина на първо четене през финансовата комисия Караянчева свиква извънредно заседание на парламента Парламентът спира временно работа Депутатите подкрепиха ветото на президента върху Закона за извънредното положение Извънредно заседание на парламента заради ветото на Румен Радев

 

Народните представители трябва да решат в четвъртък дали да прекратят заседанията на парламента заради разпространението на коронавируса.

 

По-рано сутринта на председателски съвет беше решено, че заседания на Народното събрание трябва да се провеждат само по повод законодателство, отнасящо се за извънредното положение. Единствено БСП се обяви против.

 

„Следим тенденцията на заразяване с коронавируса – ако днес имаме 243 заразени, то утре може да са 500.“ Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС Цвета Караянчева.

 

„COVID-19 не подбира социална, религиозна, политическа и друга принадлежност. Не може да искаме цялата страна да е под карантина, а ние показно да не я изпълняваме.

 

Сега е времето да се отървем от илюзията. Вирусът няма учтиво да ни попита „Вие депутати ли сте? А, добре, ще ви подмина“, каза още тя.

 

„Следва 14-дневен карантинен период, това значи че парламентът няма да работи. Ако всички народни представители излезем за 14 дни значи да се блокира НС, но здравите от нас могат да гласуват.

 

Сега тук сме събрани в затворено помещение, на по-малко от 2 метра един от друг с работеща вентилация, нямаме друг вариант за свеж въздух“, разкри Караянчева.

 

„Въпреки мерките, няма как след всеки депутат да се дезинфекцира. Спазването на препоръките на Щаба е въпрос на гражданска отговорност. Запитайте се, дали сте готови да заразите близките си и колегите. Да заразите журналистите или администрацията“, попита председателят на НС.

 

‘Колеги, не искам да затворим парламента, той не е спирал да работи и по време на война. Изправени сме пред невидима заплаха. Не знаем кой депутат е бил контактен с болен.

 

Трябва да бъдем разумни и да вземем решение – призовавам да се явяваме на заседания само за актове за извънредното положение.

 

Знам, че някой ще каже, че това е диктатура и парламентаризма загива, но нека четем конституцията – по всяко време НС се свиква от председателя, от 1/5 на народните представители, по искане на президента или МС“, разкри Караянчева.

 

„В момента нацията показва изключителна дисциплина, призовавам да сме на висотата на гражданите. Виждаме как цялото общество се мобилизира. Когато сме единни, ще се справим.

 

Всеки ще има право да изкаже своята позиция да гласуваме предложението“, съобщи председателят на НС.

 

„Нека да бдим да не се повтори Чернобил, когато българските граждани бяха навън, а партийните величия ядяха специална храна. Говорете каквото искате – ако днес имам възможност да спазим човешки живот, то това ми е достатъчно. Мислете“, призова Караянчева.

 

Сред заразените с коронавирус е и сестрата на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, стана ясно на днешното заседание.

E79 News
Тагове:

Коментари: