.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.03.2020 11:27

Коментари 0 / Видяна 424

МОН: Засега няма да отменяме изпитите след 4 и 10 клас

Още по темата: От 2021 г. за първи клас ще се кандидатства онлайн Отпускат стипендии за студенти от ромски произход По специален начин се дипломира XXVI-ят випуск на Американския университет в България В СУ ще приемат в “Право” и други специалности само с оценките от матурите Край на грипните ваканции! Идва електронно учене Бъдещите първокласници няма да минават през тестове Образователното министерство с новини за зрелостните изпити МОН предлага да отпаднат изпитите след IV и X клас тази година МОН: Учебната година ще приключи дистанционно Близо 44 000 първокласници ще получат помощ по 250 лв. през следващата учебна година

 

“МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация.

 

Това, което говорим днес относно срокове и видове изпити, утре може да не е валидно.

 

Но на този етап не говорим за отпадане на външното оценяване (НВО)”, – това заяви в предаването “Преди всички” на БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

 

“Външното оценяване след 4 клас има важна роля, свързана с възможността след този етап учениците да продължат в определени училища, а в настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици.

 

Отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си”, подчерта тя.

 

По думите й днес ученици, учители и цялото общество са поставени в условията на граждански изпит.

“Нима граматиката по български език се изучава във втория срок на 4 клас?”, попита тя.

 

Предложението за отпадане на националното външно оценяване след 4 и 10 клас заради извънредната ситуация дойде след проведена електронна анкета сред работодателите в системата на образованието. Те предлагат още за изпитите след 7 клас да важи само материалът от първия учебен срок.

 

“Основната цел на НВО след 4 и 10 клас е да измери нивото на съответния етап по отношение на финализирането му, но тази година сме в извънредна ситуация с всичките й негативи.

 

Дори учебният процес да се възстанови на 13 април, организацията на изпитите след 7 клас и на матурите за гимназиалния етап ще бъде затруднена”, коментира Диян Стаматов – директор на столичното 119 училище и председател на Съюза на работодателите в просветата.

 

Той опроверга тезата, че отпадането на външното оценяване ще бъде начин да не излизат наяве недостатъците на сегашното онлайн обучение на децата.

 

“Ние сме за първи път поставени в такава ситуация – да прилагаме дистанционна форма на обучение с различните й елементи. Това, което в момента се учи, е в доста неравнопоставени позиции“, изтъкна Стаматов относно дистанционните форми на обучение, които прилагат училища в големите градове и по-малките учебни заведения в отдалечени райони на страната.

 

“Знанията, които в момента учениците получават, са много по-значими от традиционната форма на обучение и в тази среда децата се чувстват най-комфортно. Но новите знания, които ще получат до края на учебната година, не биха били еднакви навсякъде и съпоставими с дневната форма на обучение.

 

В момента нямаме оценяване, което е основният мотив на учениците да учат, но това не бива да ги демотивира, за първи път е толкова важна тяхната самодисциплина”, допълни той.

 

Според него НВО наистина измерва етапа, но видът, в който то се провежда от 2016 година до момента, не е най-добрият.

 

По думите му по-подходящ формат е комплексен изпит с практически въпроси и задачи, свързани с начина на мислене на децата в 4 клас, а не диференцирани изпити по различни предмети, да е изцяло игрово и да не е стресиращо, каквато е практиката от последните години.

E79 News
Тагове:

Коментари: