.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.03.2020 10:49

Коментари 0 / Видяна 664

Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите

Още по темата: 1021,10 лева е среден осигурителен доход за март Държавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци Горанов: Лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек Парното поевтинява с между 8-25% Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите Караниколов: Състоянието на българската икономика ще става все по-лошо МОН има готовност да изпълни всички спешни мерки на кабинета Отпускат над 50 млн. за Великденски добавки към най-ниските пенсии Отпускат още средства за преброяването догодина 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през миналата година

 

Търговските банки се държат изключително адекватно.

 

През тази седмица ще се създаде допълнителна рамка, основата на която е да се въведе мораториум на плащане по банкови кредити.

 

Необходим е общоевропейски подход. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия, като добави, че пакетът от мерки ще бъде обявен през настоящата седмица.

 

Според в. “24 часа”, ще има от 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми. Срокът за кредитната ваканция може и да е по-дълъг, зависи от продължителността на извънредното положение.

 

А на въпроса за какви кредити ще става въпрос – вероятно за ипотечни заеми, може би и потребителски.

 

Тепърва ще се уточнява, вероятно според банката, какво да се плаща – например само лихви, без главница, както и какво е положението на конкретния клиент и според семейството му.

 

Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемат…

 

Прочети повече Работим активно по три групи мерки. Първото и най-важното е – функционирането на паричните процеси, а след това е капиталовата подкрепа за банките, стана ясно от думите на Радев.

 

И попитан дали ще има „рисково движение по лихвите”, отговорът беше, че не очаква каквито и да е рискови движения в краткосрочен план. По-важни са действията, настоя управителят на БНБ.

 

Той увери, че банковият ни сектор е в много добра кондиция и е готов „с хоризонт от 36 месеца” за настоящата криза. Никой не може да каже колко дълго ще продължи кризата. Разработваме различни сценарии, добави Радев. И изрази надежда до 3 месеца картината да се изясни. Радев изрази недоволство и, че не сме по-близо до еврозоната, защото там ЕЦБ е от голяма помощ. Той предупреди втори път да не се бавим с всички необходими стъпки за влизане в еврозоната.

 

180 000 – 200 000 души са самонаетите – за тях няма осигуровка на безработица. Има много големи групи при самонаетите, които имат малки доходи – плащали са си вноските към НОИ, сега трябва и да си платят данъка.

 

Обсъждаме евентуално всеки да получи една минимална работна заплата – смятам, че тази седмица трябва да се намери мярка за тях. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Като друга по-голяма група, която ще изпита затруднения заради коронавируса, Димитров посочи регистрираните в бюрата по труда, чийто срок за обезщетение е изтекъл.

 

Синдикалистът добави, че може да има злоупотреби с работили в чужбина – такива, които минават задължителна профилактична 14-дневна карантина при връщане в България.

 

По думите му пред Нова телевизия, едва ли на социалните власти в Западна Европа, като например тези в Италия и Испания, сега им е до това бързо да потвърждават или отричат достоверността на дадени бележки.

 

Според Димитров, мярката 60 на 40 е безпрецедентна и ще помогне. Тя ще обхване 500 000 души, отделно ще са съкратените по трудов договор, за които държавата ще се грижи. Две трети от фирмите вече имат проблеми с продажбите, каза още Димитров. И прогнозира, че ще има много загуби и съкратени.

E79 News
Тагове:

Коментари: