.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.04.2020 10:32

Коментари 0 / Видяна 5488

Началникът на РУО – Благоевград Ив. Златанов към директорите и учителите: Не използвайте за преподаване Фейсбук, крие редица опасности...

Още по темата: От 2021 г. за първи клас ще се кандидатства онлайн Отпускат стипендии за студенти от ромски произход По специален начин се дипломира XXVI-ят випуск на Американския университет в България В СУ ще приемат в “Право” и други специалности само с оценките от матурите Край на грипните ваканции! Идва електронно учене Бъдещите първокласници няма да минават през тестове Образователното министерство с новини за зрелостните изпити МОН предлага да отпаднат изпитите след IV и X клас тази година МОН: Учебната година ще приключи дистанционно Близо 44 000 първокласници ще получат помощ по 250 лв. през следващата учебна година

 

Да не използват затворени и отворени групи във Фейсбук за преподаване, а да се приспособят към по-ефективни електронни платформи, така че дистанционното обучение да стане още по-пълноценно и резултатно.

 

Това препоръча началникът на Регионално управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов на директорите и педагогическите специалисти от областта.

 

Вчера /30 март/ със специално писмо-обръщение шефът на РУО благодари на родителите за подкрепата и съдействието при реализирането на дистанционното обучение.

 

Той акцентира, че  през последните седмици образователната система е поставена в условия на изключителна екстремност. Наложило се е да се тества способността й да бъде иновативна, креативна и преди всичко отговорна, като всички прилагани педагогически методи и похвати са били подложени на непрекъснато изпитание и преосмисляне.

 

„Поставени при тези безпрецедентни обстоятелства, ние, педагогическите специалисти, намерихме сили и превъзмогнахме себе си, загърбихме традиционното и започнахме в движение едновременно да усвояваме и да прилагаме нови, иновативни форми и похвати.

 

Всичко това обаче трябва да признаем, че беше невъзможно да се случи без подкрепата на Вас – родителите. Вие сте тези, които ни се доверихте и ни пуснахте да влезем в домовете Ви, да Ви видим по „пижами“…

 

Вие повярвахте в нас, обучавахте се заедно с нас и направихте всичко възможно децата Ви да овладяват учебното съдържание, да формират нови знания, да придобиват умения и компетентности.

 

Без вашата подкрепата, доверието и съдействието образователната система не може да постигне целите си – да формира пълноценни, мотивирани, последователни, отговорни и уверени в утрешния ден личности.

 

Всичко това, което ни се случва, определено ни прави по-силни, по-задружни, по-истински и по-човечни. А децата ни, повярвайте, виждат, усещат и осъзнават това доверие и единство. Всеки ден те научават един от най-важните уроци в живота – как хората, обединени, преодоляват страха и постигат „каузи“.

 

В това изключително трудно за обществото ни и за цялото човечество изпитание ние сме на път да сбъднем една отдавнашна мечта, връзката учител-ученик-родител да бъде постигната и да се превърне в триединство, във взаимно разбиране и взаимопомощ“, обърна се към родителите началникът на РУО и ги призова да продължат да следят за здравословното състояние на децата си да не допускат те да посещават обществени места и да осъществяват физически контакт с други хора.

 

Ивайло Златанов изтъква и че директорите и учителите са  потвърдили с делата си своята готовност да направят и невъзможното в полза на учениците. Сега обаче отговорността към обществото определено е още по-голяма и трябва да оправдаят доверието на държавата.

 

„Затова участието ни в електронното обучение е недопустимо да бъде просто симулация и имитиране. Времето ще разкрие всяка преструвка, привидност и прикритост, а обществото няма да ни прости подобно лицемерие.

 

Необходимо е с усилията и резултатите си да убедим обществеността, че правим и невъзможното, за да изпълняваме задълженията си, макар и в различна, безпрецедентна обстановка. Това ни изправя пред задачата да направим дистанционното обучение още по-пълноценно и резултатно.

 

Считаме, че всички педагогически специалисти имат потенциала, възможностите и времето да се приспособят към по-ефективни електронни платформи, като се запознаят с възможностите им чрез достъпните в интернет пространството инструкции и чрез квалификация с подкрепата на вече по-напредналите си колеги“, посочва шефът на управлението и отправя препоръка за подобряване на качеството на обучението в електронна среда учителите поетапно да преминат към използването на ресурсите на Microsoft Times, Google Class Room и други образователни платформи в защитена среда, да споделят и да ползват създадената национална електронна библиотеката на учителите, да продължат работата си на мисионери на знанието в дигиталното измерение. Разнообразните интернет приложения, социалните мрежи и електронна поща могат да продължат да се използват при необходимост от комуникация с родителите, с колегите, с учениците.

 

 След дните на търсене и вземане на бързи решения, след направения анализ на изминалия период от РУО намират за необходимо да обърнат внимание на директорите и учителите, че практиката за преподаване в отворени и затворени групи през социалните мрежи като Фейсбук е свързано и с редица опасности – изтичане на лични данни на учениците и продуктово позициониране.

 

Освен това работата в социалните мрежи е с ниска образователна ефективност. Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април 2020 година.  

 

„Убедихме се, че всички заедно успяваме! Нека продължим!”, апелира началникът на РУО и изразява надежда, че отговорно и с общи усилия  този труден период ще бъде преодолян, се казва още в обръщението на Ив. Златанов

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: