.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.04.2020 19:25

Коментари 0 / Видяна 24684

Удължават учебното време в детските градини

Още по темата: Парламентът прие годишния доклад за дейността на КПКОНПИ Депутатите приеха изцяло нов Закон за храните ДДС падна на 9% за ресторанти, хотели и книги Депутатите избират нов омбудсман Кабинетът на първи парламентарен контрол след края на извънредното положение Парламентът създаде временна COVID-комисия Народното събрание подновява редовната си работа Депутатите приеха окончателно мерките след 13 май Депутатите решиха: Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка Хората от първа линия в борбата с COVID-19 ще получат туристически ваучери

 

Учебното време в детските градини ще бъде удължено, за да има възможност да се компенсира част от изоставянето 5 и 6-годишните.

 

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред нова. В момента учебната година в забавачките е до 14- ти септември, но учебното време е до 1-ви юни.

 

Според  Вълчев по-дългото учебно време ще бъде от полза несамо за наваксване на пропуските, но за родителите. Голяма част от тях са изчерпали отпуските си, затова е важно детските градини да работят през летните месеци с повече групи.

 

По същия начин и в училищата министърът ще предложи да се провеждат повече занимания по дейности по интереси през лятото. Просветният министър коментира, че докато в училище дистанционното обучение замества ефективно присъствената форма, това няма как да се случи в забавачките.

 

„Не е ефективно детските градини да осъществяват обучение в електронна среда, защото взаимодействие с екрани вреди в тази възраст на децата.

 

Основното педагогическо взаимодействие при тях е игровото.”, заяви Вълев. Занимания, заместващи образователния процес, можело да се осъществяват само с участието и одобрението на родителите. Министърът даде за пример детски градини, които провеждали консултации. Той уточни, че не може да има пълен работен ден в детските градини, затова и повечето педагогически персонал е в платен отпуск.  

 

Образователният министър посочи, че всички ученици ще завършат успешно. „Няма да има нулева година, защото това означава всички ученици да изостанат с една година.”, заяви Вълчев.

 

Той посочи, че при прекратяването на присъствените занятия средно 60% от учебния материал е бил взет. След старта на дистанционното обучение той се е увеличил с около 10%.

 

„В момента средно сме на 70% от материала в различните училища по различните програми”, каза Вълчев.

 

По повод предстоящите изпити министърът обясни, че матурата по български език и литература ще се проведе на 30-ти май, а тази по математика на 1-ви юни.

 

Националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература пък ще се проведе на 13-ти, а по математика на 15-ти юни.

 

„Това е относително малко изместване – от 4 до 7 дни, но сме готови и за по-голямо”, каза Вълчев. Той увери, че няма да има учебен материал, който да не е изучаван от децата.

 

За целта към края на април ще бъде направено проучване докъде са стигнали различните училища. „Ще се съобразим с тези, които са с най-бавно темпо. Няма да има материал, който не е изучаван в изпитите.”, обясни министърът. Той смята, че дори да има деца, които са учили повече ще им е от полза.

 

Висшите училища също са стартирали успешно дистанционно обучение, посочи Вълчев.

 

Той обясни, че в клиничните специалности практиките обаче нямало как да се осъществяват в електронна среда и за тях щяло да бъде необходимо да се компенсират часове през лятото.

E79 News
Тагове:

Коментари: