.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.04.2020 11:37

Коментари 0 / Видяна 796

Депутатите се изпокараха заради заплатите си

Още по темата: Депутатите приеха изцяло нов Закон за храните ДДС падна на 9% за ресторанти, хотели и книги Депутатите избират нов омбудсман Кабинетът на първи парламентарен контрол след края на извънредното положение Парламентът създаде временна COVID-комисия Народното събрание подновява редовната си работа Депутатите приеха окончателно мерките след 13 май Депутатите решиха: Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка Хората от първа линия в борбата с COVID-19 ще получат туристически ваучери Парламентът решава окончателно за Закона за здравето

 

В остър спор изпаднаха депутатите по време на днешното пленарно заседание.

 

Причината – различните предложения за определяне на нов размер на депутатските заплати.

 

От ГЕРБ предлагат възнагражденията на народните представители да бъдат „замразени” до края на извънредното положение, като не се преизчисляват на база на средната заплата от последното тримесечие, а да останат на нивата от края на декември 2019 година.

 

Тогава депутатите са се разписвали срещу около 3 700 лева основна сума, като в нея не влизат допълнителните средства за стаж, научна титла или участие в различни комисии.

 

Според управляващите предложението им не е популистко, а по-скоро е жест на солидарност към хората по време на криза.

 

„Работата на политика е да прави верните неща, според неговите усещания”, аргументира тезата Александър Ненков от ГЕРБ.

 

Идеята получи подкрепа сред депутатите от ДПС, които от своя страна предложиха спестените средства да отидат по сметка на здравното министерство, за да послужат на страната ни в борбата за COVID-19.

 

Опозицията обаче отправи свое алтернативно предложение – възнагражденията да бъдат изчислявани по нова формула, основаваща се на размера на минималната работна заплата за страната.

 

От БСП смятат още, че „замразяването” трябва да стане в размера на сумата от края на миналия мандат на парламента, които са малко на 3000 лева.

 

"Заплатите на политическия елит да не се увеличават автоматична с ръста на средната, а да се определят на база на минималната заплата”, призова лидерът на левицата от парламентарната трибуна.

 

Коалиционния партньор „Обединени патриоти” също имаха свое виждане по темата.

 

От ВМРО поискаха депутатските заплати да бъдат орязани с 50% до края на извънредното положение, а занапред да бъдат индексирани само по веднъж в годината, както се прави при пенсиите.

 

Най-радикалното предложение бе на Воля. От партията на Веселин Марешки настояха депутатите да получават единствено минимална работна заплата, която в момента е 610 лева за страната

E79 News
Тагове:

Коментари: