.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.04.2020 14:08

Коментари 0 / Видяна 1484

ОбС гласува 100 000 лв. безлихвен кредит за общинската болница в Дупница

Още по темата: Болницата в Дупница остава без управител НАП, Инспекцията по труда и икономическа полиция на крак в Дупница Болницата в Дупница в готовност да приема пациенти от Благоевград след затваряне на детското отделение Авиокомпания брои 400 евро на дупничанка за забавен с над 4 часа полет от Палма де Майорка до София Отвориха детските градини в Община Дупница Детските градини в Дупница отварят на 26 май ОбС гласува 100 000 лв. безлихвен кредит за общинската болница в Дупница Информация за жителите на Кюстендилска област при издаването на български лични документи Пазарът в Дупница ще работи до 15 април 20% от полицаите в Дупница в отпуск като превантивна мярка срещу коронавируса

 

На неприсъствено заседание ОбС в Дупница ще гласува безлихвен заем от 100 000 лв. на общинската болница в Дупница.

 

Средствата са от резерва на общината, а докладната записка в деловодството на ОбС в Дупница внесъл кметът на общината инж. Методи Чимев.

 

С докладната кметът иска и подпомагане на местния бизнес, като собственици на кафенета, ресторанти, наематели на щандове в ГУМ и маси на пазара в Дупница. Да не  плащат наем и такси за периода на извънредно положение, въведено на 13 март 2020 г.

 

Според кмета Чимев приоритет на общината е да опази здравето но жителите й в условията на коронавирус. Общинската болница не генерира достатъчно приходи заради коронавируса. Община Дупница е едноличен собственик на МБАЛ “Св. Иван Рилски”, което дава възможност поради временна необходимост от парични средства общината да задели 100 000 лв. от резерва за безлихвен кредит ,който ще се погасява след 2 години”, пише в докладната на кмета Чимев до общинските съветници.

 

Пред “Струма” прокуристът на общинската болница в Дупница Мария Иванова-Жайгарова заяви: “Този месец се справихме добре и изплатихме заплатите навреме в болницата. Санитари, лаборанти, лекари и медсестри, общо 14 души, получиха бонуси за участие в лечението на пациенти с коронавирус”, заяви Жайгарова.

 

В момента в изолатора на общинската болница са настанени  6-има пациенти със съмнение за коронавирус, които чакат резултатите от тестовете, за да се докаже дали са заразени или не.

 

Както “Струма” писа, в общинската болница в Дупница има изолатор за пациенти със съмнение за коронавирус и отделение за лечението на установените с положителна проба.

 

Любопитен факт е, че общинската болница от близо 20 години не е получавала финансова помощ от общината, чиято собственост е здравното заведение.

 

По време на управление на Дупница от сегашния общински съветник от ГЕРБ арх. Асен Пилев /1999-2003 г./ общината не е отпускала нито стотинка безвъзмездна финансова помощ на общинската болница, на която е принципал.

 

По времето на управлението на арх. Пилев се закупи съвременна за времето си апаратура и оттогава в болницата не са правени големи инвестиции за апаратура допреди 1 година, когато бяха закупени апарати за безкръвни гинекологични операции и операции на жлъчка.

 

При управлението на Дупница /2003-2007 г./ д-р Първан Дангов обеща 60 000 лв. да се изгради морга, за да не транспортират телата на починали до Кюстендил. Изкопаха се основите в двора на бившата Транспортна болница и всичко спря дотам.

Както “Струма” писа, през последните 10 г. общинската болница беше подложена на непрекъснати дебати в Общински съвет в Дупница. Обсъждането на точките от дневния ред на заседанията, свързани с общинската болница, траеше понякога с часове. Имаше лоби в общинските съвети, което искаше да се затвори общинската болница. Непрекъснато се извършваха проверки, правеха се анализи, които все клоняха към затваряне на болницата поради неправилното управление и финансов колапс.

 

Проведоха се няколко конкурса за управител, но те се провалиха поради недостигане от кандидатите на заветната оценка 4,50, определена от Общински съвет. За поста управител два пъти на конкурс се явява и се отказа доц. Димитър Недин. Д-р Красимир Миков беше назначен временно на поста, но се отказа след два месеца. Най-дълго се задържа назначението на ГЕРБ Росен Тимчев, който стоя начело на болницата 9 месеца и я доведе до пълен колапс, за което е подсъдим в момента за безстопанственост.

 

След изтичането на договора на Р. Тимчев, който се оказа и с фалшива диплома по здравен мениджмънт, и наследилия го д-р Кр. Миков от София беше доведена и назначена за прокурист Мария Иванова-Жайгарова, която се оказа костелив орех и не се подаде на провокации, като за една година изплати повече от половината стари задължения към фирми и не допусна да се трупат нови.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: