.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.05.2020 08:48

Коментари 2 / Видяна 3158

Сагата продължава: АС – Благоевград заседава по жалбата на Томов

Още по темата: ВАС решава за Томов в края на януари 2021 година ВАС възобнови делото срещу Томов След 10 дни решават съдбата на Румен Томов като кмет РУМЕН ТОМОВ ОСТАВА КМЕТ ДО ПРОИЗНАСЯНЕ НА КС ВАС отхвърли жалбата на кмета Р.Томов за допълване на решението и спиране на делото му заради Конституционния съд! ОИК – Благоевград отряза мераците на адвокатката на Румен Томов Съдбата на инж. Румен Томов като кмет остава неясна Съдът гледа делото по казуса с Румен Томов АС – Благоевград решава днес съдбата на кмета Томов Румен Томов се върна в кметския кабинет

 

 

На 7 май в 10.30 часа е насрочено заседанието на Административен съд – Благоевград по жалбата на Румен Томов срещу решение №304 МИ на ОИК – Благоевград. С това свое решение от 28 април с пълно мнозинство членовете на ОИК прекратиха правомощията на Томов като кмет на Благоевград поради нарушение на чл. 42 от ЗМСМА от негова страна.

 

Както вчера съобщихме административен съдия Вълкадинова определи, че докато съдът се произнесе по поредната жалба на Румен Томов, се спира изпълнението на решението на ОИК, с което бяха спрени правомощията на благоевградския кмет. Междувременно се очаква днес или утре ОИК – Благоевград да се събере отново, за да реши дали да обжалва това съдебно определение.

 

„Решението на ОИК за определяне на изборните резултати е израз на упражненото конституционно право на гражданите за участие в общинското самоуправление чрез вота за конституиране на органите на местна власт, поради което и е допуснатото от закона незабавно негово изпълнение. Обратното - изхождайки от презюмирания обществен интерес от предварителното изпълнение на решението по чл. 459, ал. 1 ИК, предварителното изпълнение на решение за предсрочно прекратяване на възникналите пълномощия на кмет не защитава обществения интерес. Дали в дейността си кметът е спазил закона (чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА) е въпрос по същество на спора пред съда, доколкото е основание за предсрочно прекратяване на пълномощията му с оспореното решение, и не е в обхвата на преценката за основателност/неоснователност на искането по чл. 166, ал. 4 АПК. ………До окончателното разрешаване на възникналия спор от съда, предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респ. за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета на основанието по чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед което предварителното изпълнение засяга доброто му име в повече от необходимото за постигане целта на закона с правилото на чл. 459, ал. 4 ИК.“ Това е написала в определението си съдия Ваня Вълкадинова от Административен съд – Благоевград.

 

Какво следва вече едва ли някой може да каже. Както се оказва, последната инстанция, каквато в случая е Върховен административен съд, не е съвсем последна. Сагата с кметското място на Румен Томов продължава.  

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

haha, 05.05.2020 11:49

Тъкмо докато пресуши и тая бутилка, аут си Томов приеми го!

Знаещ, 05.05.2020 09:10

Този ще е "кмет" още седмица.Това уиски трябва да се изпие.Нека си почисти шкафчето човека. Пък наесен с песен,друг ще си внесем.

1