.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.05.2020 11:48

Коментари 0 / Видяна 1372

Отново! Румен Томов обжалва решението на АС-Благоевград

Още по темата: Отложиха делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората ВКС разглежда делото по случая „Чората“ Полфрийман иска възобновяване на делото, не бил убил умишлено Андрей Монов 27-годишен мъж остава в ареста за изнасилване на възрастна жена в община Струмяни 18 години затвор за умишлено убийство на мъж в Белица Пуснаха шеф в Комисията по хазарта срещу 15 000 лв. 10 години затвор за жестоко убийство в Кюстендилско Осъдиха мъж, принуждавал 23-г. жена да проституира в хотел в Банско ВКС окончателно остави на свобода осъдения за убийство Полфрийман Пуснаха Маринела Арабаджиева, спряха делото срещу мъжа й

 

“Със сигурност решението на Административен съд – Благоевград, с което е потвърдено решението на ОИК за прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов, ще бъде обжалвано.

 

Това ще стане в законния седемдневен срок, след като бъде получено решението на съда“, заяви адвокат Милана Кривачка, която представлява Румен Томов. 

 

„След като сезираме Върховния административен съд, делото ще се гледа на втора инстанция.

 

Междувременно Конституционният съд е определил, че на 28 май ще разгледа допустимостта по направеното искане от Върховния административен съд и от 63 депутати от „БСП за България“ за обявяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА.

 

Това е правното основание, на което са прекратени пълномощията на кмета на община Благоавеград, както и на други кметове.

 

И след като се произнесе по допустимостта, а не да реши спора по същество, г-н Томов има право да направи искане за спиране производството пред Върховния административен съд до произнасянето на Конституционния съд.

 

 

Според адвокат Кривачка, срокът, в който Конституционния съд трябва да се произнесе по допустимостта на искането, т.е. дали да резглежда или не искането, е 20-дневен, докато срок за произнасянето по същество по направено искане не е определен. „Предполагам, че решението ще бъде да се обяви за противоконституционна нормата, защото аналогичен случай вече има с казус с депутати.

 

В него е казано, че установяването на несъвместимост не води автоматично до прекратяване на пълномощията. Нелогично е за народните представители да бъде така, а за кметовете – не.

 

Изборът както на народни представители, така и на кметове е пряк. Конституционния съд вече се е произнесъл по отношение на депутати. Налага се съдът да се произнася и за останалите категории – общински съветници, кметове, президент, тъй като техния правен статут е уреден в различни закони“ допълни адвокат Кривачка. 

 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари: