.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.06.2020 09:40

Коментари 0 / Видяна 972

Сам срещу огъня: Мъж спаси село и гора от пожар

Още по темата: Автомобил избухна в пламъци на АМ „Тракия“ (Видео) Нерегламентирано сметище горя край Благоевград Пожар взе жертва в центъра на София Камион пламна на 39-и километър от магистрала „Струма“ Пациенти и лекар загинаха при пожар в COVID болница Младо семейство и двегодишната им дъщеря обгоряха при пожар в дома им Голям пожар изпепели къща в Кресна 70-годишна жена загина при пожар в дома си Семейство загина при пожар в Хасковско Все повече пожари от непочистени комини и неправилно ползване на отоплителни уреди

 

Благодарение на бързата му реакция пожарът е ограничен

 

Следва история за това как една разходка из природата завърши със спасяването на цяла гора, че и на едно село.

 

Герой в случката е Иван Белишки, който преди няколко вечери, докато вървял из пътеките над кюстендилското село Ломница, забелязал огромни пламъци.

 

Веднага подал сигнал, но след това, вместо да чака някой да дойде, с решителни действия успял да пресече огъня и да свърши голяма част от работата на пожарникарите.

 

Всяка вечер Иван обичал да излиза на разходка из горските пътеки в граничната зона край село Ломница. Преди няколко дни пак се любувал на тихата природа, когато усетил мириса на дим. След миг видял пламъци и кълба дим.

 

“Изкопах траншеа около 70 см , за да се предотвратя разпространението на пожара нагоре, тъй като  застрашава махала Радомирци. Къщите са на няколкостотин метра, а самата природа е суха, много бързо се разраства, след което се опитах да предотвратя разпространението на огъня по стволовете на дърветата, във височина. Ако се запалят короните, тогава става неконтролируемо. В началото се виждаше как целия склон гори”, разказва той.

 

Сам срещу огъня Иван на няколко пъти рискувал живота си, за да спаси гората.

 

„Едното от дърветата, което гореше в основата, падна върху мене, малко си контузих главата и ръцете си обгорих с дърво, което се опитах да преместя. Имам няколко дребни изгаряния, но всичко ще се оправи. По принцип човек на първо място трябва да мисли и за собствената си безопасност. Това е инстинкт,  но ако можем да помогнем, нека помогнем”, смята Иван.

 

Той казва, че не се е замислил и за миг дали да се хвърли в битката срещу огъня, защото е трябвало да се действа бързо, преди ситуацията да стане неовладяема.

 

Иван е разказал случката си в социалните мрежи, но не за да търси одобрение, а за да предизвика реакция срещу умишлените палежи в гората. Защото е сигурен, че пожарът край Ломница е дело на злонамерени хора. 

 

Автор: nova.bg, E79 News
Тагове:

Коментари: