.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.06.2020 10:42

Коментари 0 / Видяна 934

Днес са Петрови заговезни – от утре блажното е забранено

Още по темата: Утре е Голяма Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните ни желания Църквите в Благоевград раздават курбан за здраве на Голяма Богородица Православната църква чества Свети Емилиян изповедник Преображение Господне Църквата отбелязва Успение на Света Анна Илинден е. Хората вярват, че на този ден не трябва да се влиза в морето Отбелязваме християнския празник Голяма Света Неделя Летен Атанасовден е! Прави се молебен за дъжд Днес е денят на чудотворните изцеления Православната църква отбелязва Събор на 12-те апостоли

 

На днешния ден Православната църква отбелязва Неделя след Петдесетница – Петрови заговезни.

 

Това е последният ден, в който християните могат да ядат месо, от утре блажното е забранено до Петровден.

 

Петровият пост завършва в деня преди двата най-големи апостолски празника – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли.

 

В Неделя след Петдесетница свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.

 

На този ден църквата празнува всички светии, разпространявали Евангелието на Спасението.

 

Почита светците като верни приятели и раби на Бога и се прекланя пред техните чутовни дела и подвизи, извършени от тях за Божията слава и с помощта на Божията благодат.

 

Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости.

 

В годината има Месни заговезни и Сирни заговезни – преди започване и в началото на Великите (Великденски) пости; Петрови заговезни – преди започване на Петровите пости; Богородични заговезни – преди започване на Богородичните пости и Коледни заговезни – преди започване на Коледните пости.

E79 News
Тагове:

Коментари: